ORaH-ova kampanja

“Reci ne nafti u Jadranu”: Holy kreće s interpelacijom u Saboru jer sumnja u pogodovanje

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Ovaj se projekt provodi na vrlo čudan način, procedura je potpuno silovana, raspisani su natječaji za 90 posto Jadrana, bez strategije upravljanja Jadranom. Nije bila provedena strateška studija utjecaja na okoliš, tu je sve nešto čudno i ja bih mogla posumnjati da se tu radi i o pogodovanju nekome«, rekla je Holy



KARLOVAC  ORaH uskoro kreće u kampanju »Reci ne nafti u Jadranu«, i to s interpelacijom u Saboru, sve pod sumnjom da se, kako je u ponedjeljak u Karlovcu najavila predsjednica stranke Mirela Holy, kroz čudno vođen projekt nekom pogoduje.


Interpelacijom Holy u Hrvatskome saboru namjerava otvoriti raspravu o radu Vlade u vezi s tim pitanjem jer smatra da za to ima osobito opravdanih razloga, a da bi u tome uspjela, morat će dobiti pristanak još najmanje 15 zastupnika jer Poslovnik Hrvatskoga sabora propisuje da interpelaciju predsjedniku Sabora podnosi najmanje desetina zastupnika.


»Mi kao stranka i ja osobno protivimo se eksploataciji nafte u Jadranu, koji je u biti zaljev, plitko i zatvoreno more. Bilo kakav akcident upropastio bi ekonomiju priobalja, a da ne govorim o prirodnoj katastrofi za biološku raznolikost. Ovaj se projekt provodi na vrlo čudan način, procedura je potpuno silovana, raspisani su natječaji za 90 posto Jadrana, bez strategije upravljanja Jadranom. Nije bila provedena strateška studija utjecaja na okoliš, tu je sve nešto čudno i ja bih mogla posumnjati da se tu radi i o pogodovanju nekome«, rekla je Holy.




Na novinarsko pitanje što misli o najavama referenduma o istraživanju i eksploataciji nafte u Jadranu, Holy je odgovorila da bi referendum bio dobar tek nakon kvalitetne javne rasprave.


»Provesti referendum u ovom trenutku bilo bi pogrešno jer je vladajuća garnitura krenula u obmanjivanje građana da se radi o projektu koji će riješiti ekonomske probleme Hrvatske, što je, naravno, totalna laž i besmislica. Zato treba ići s kvalitetnom javnom raspravom koja je preduvjet da bi građani mogli odlučivati na temelju činjenica, a ne na temelju dojmova«, rekla je Holy i dodala da referendum treba provesti na nacionalnoj razini, a ne samo u primorskim županijama.


U Poslovniku Hrvatskoga sabora piše da je Vlada obvezna u vezi s interpelacijom dostaviti predsjedniku Sabora najkasnije u roku od osam dana od dana njezina primanja izvješće o svojemu mišljenju i stajalištu u vezi s interpelacijom, a predsjednik Sabora upućuje izvješće zastupnicima. Interpelacija se nakon toga uvrštava u dnevni red prve iduće sjednice Sabora.


Holy je u ponedjeljak u karlovačkoj Knjižnici za mlade, na poziv karlovačke Udruge za razvoj građanske i političke kulture »Polka«, bila gost tribine »Polkaview s Mirelom Holy«.