Drugi pogled na vojno-redarstvenu akciju 1995. godine

Razgovori s protjeranim ženama: Frljić i SNV 5. kolovoza organiziraju drukčije obilježavanje “Oluje”

Ladislav Tomičić

 U riječkom HNK govorit će pet protjeranih žena različite nacionalnosti, koje će prisutnima ispričati svoja sjećanja na ratne dane. Razgovor će moderirati Vesna Janković.



ZAGREB   Srpsko narodno vijeće, SENSE Centar za tranzicijsku pravdu i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću u petak će, u 11.00 sati u Novinarskom domu u Zagrebu, održati prezentaciju pod nazivom »Oluja u Haagu«, gdje će dati pregled ključni činjenica te argumenata i dokaza optužbe i obrane o vojno-redarstvenoj akciji Oluja, iznijetih tijekom suđenja pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, u predmetu Gotovina i drugi.


Najavljen je, također, i javni razgovor pod nazivom »Drugi rat«, koji će se održati u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, u srijedu, 5. kolovoza 2015. u 20 sati. Javni razgovor o Oluji, dakle, bit će vođen na dan kad će Hrvatska obilježiti 20. obljetnicu Oluje, paralelno s održavanjem središnje proslave Dana pobjede u Kninu. U riječkom HNK govorit će pet protjeranih žena različite nacionalnosti, koje će prisutnima ispričati svoja sjećanja na ratne dane. Razgovor će moderirati Vesna Janković.


»Ono što suđenje za zločine počinjene tijekom i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja čini jednim od najkontraverznijih u dvadesetogodišnjoj povijesti Tribunala je to što su dva sudska vijeća – na osnovi istih činjenica – primjenom različitih pravnih standarda došli do dijametralno suprotnih zaključaka o krivnji, odnosno nevinosti, optuženih hrvatskih generala. Ti zaključci, međutim, ne dovode u pitanje utvrđene činjenice o tome što se, zapravo, dogodilo u tijekom i nakon operacije Oluja«, stoji u najavi Srpskog narodnog vijeća o zagrebačkoj prezentaciji činjenica o Oluji. 


Tamara Opačić iz Srpskog narodnog vijeća za naš list kaže kako hrvatska javnost nije dobila priliku upoznati se sa dijelom suđenja koja govore o stradanju hrvatskih Srba, budući da su hrvatski mediji  riječ davali gotovo isključivo obrani optuženih generala. 


– Pred međunarodnim sudovima otkrivene su i brojne činjenice koje ukazuju na stradanja velikog broja Srba iz Krajine. Kroz dokumente i video materijale sa suđenja prezentirat ćemo i te činjenice, a prezentaciju ćemo staviti na interenet, kako bi bila dostupna što većem broju ljudi, kaže Opačić. Suorganizator prezentacije je novinarska agencija SENSE, koja je pratila sva haška suđenja. »Oni su nam pomogli da izradimo interaktivne materijale koji će biti prezentirani. U pitanju su, kako rekoh, gole činjenice: dokumenti i video materijali sa samog suđenja«, navodi Opačić.