Podvig vrhunskog tima

Razdvajanjem sijamskih blizanki liječnici na Rebru upisali su se u povijest. Evo zašto

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Bebe se oporavljaju, izvan su životne opasnosti, a u bolnici će ostati još neko vrijeme



ZAGREB – Razdvajanje 4-mjesečnih sijamskih blizanski Kristine i Valentine u KBC-u Zagreb bio je pravi podvig, jer je riječ o drugom takvom zahvatu u svijetu i jedinstvenom slučaju u Hrvatskoj. Djevojčice su bile spojene donjim dijelom prsnog koša, a imale su zajedničku jetru i crijeva. Operirane su pet tjedana nakon rođenja, a u operaciji koja je trajala 15 sati sudjelovalo je 23 liječnika i drugog medicinskog osoblja.


Po riječima članova medicinskog tima, koji je jučer održao konferenciju za novinare povodom ovog medicinskog podviga, djevojčice se sada nalaze u postintenzivnoj njezi, odlično su, dobro se oporavljaju i izvan su životne opasnosti. U bolnici će ostati još neko vrijeme, jer prije otpusta treba zatvoriti trbušne stijenke koje su nakon razdvajanja nisu u cijelosti zatvorene.


– Plan nam je da djevojčice još malo narastu, da bi imale više kože i da se zatvaranje trbušnih stijenki može izvesti bez opasnosti – rekla je doc.dr. Ruža Grizelj, pročelnica Zavoda za neonatologiju na Rebru. Ona je iznimno ponosna na uspjeh liječničkog tima iz više bolnica, u kojem su osim pedijatara sudjelovali i kirurzi, gastroenterolozi, anesteziolozi i medicinske sestre koje su obavile velik dio pripreme djece za zahvat.


Bogato iskustvo




– Znala sam da ćemo uspjeti jer imamo puno iskustva u liječenju kongenitalnih malformacija kod novorođenčadi – uhodan smo tim, zaključila je dr. Grizelj.


U operativnom je zahvatu sudjelovalo sedam kirurga, od toga šest dječjih, i kirurg Danko Mikulić iz KB Merkur.


– Ovaj će događaj biti upisan u povijest hrvatske medicine i drago mi je da sam imao prilike sudjelovati u njemu – istaknuo je dr. Mikulić.


Pokazalo se, dodao je, da hrvatska medicina može i zna, te da je vrhunska kad se zauzme temeljit, sveobuhvatan multidisciplinaran i multiinstitucionalan pristup.


Liječnici su imali vrlo kratko vrijeme za pripremu zahvata,svega mjesec i pol dana, a računali su da će se pripremati četiri mjeseca.


Bilo je to planiranje, planiranje, planiranje i dobra organizacija. Sama kirurgija tu nije nešto posebno – ustvrdio je Tomislav Luetić, pročelnik Zavoda za dječju kirurgiju na Rebru, i voditelj tima koji je razdvojio djevojčice.


Liječnici su imali vrlo kratko vrijeme za pripremu zahvata,svega mjesec i pol dana, a računali su da će se pripremati četiri mjeseca.


– Preživljavanje kod takvih hitnih intervencija je 25 posto, dok je kod dobro pripremanih do 80 posto – navodi Luetić.


Operacija je, kaže, trajala 15 sati, ali joj je prethodilo i nakon nje se nastavilo nekoliko tisuća sati sestrinskog posla.


– Bilo je to 2.000 sati rada – veli Luetić.


Operacija je, kaže, trajala 15 sati, ali joj je prethodilo i nakon nje se nastavilo nekoliko tisuća sati sestrinskog posla.


– U svijetu je dosad obavljeno 200 do 300 razdvajanja sijamskih blizanaca, ali svi su slučajevi bili različiti, od lako razdvojivih, preko kompleksnih kakav je i ovaj, pa do najtežih, gdje je gotovo nemoguće da nešto ne pođe loše. Činjenica da je jetra kod beba bila spojena, bilo je vrlo zahtjevno jer anatomija jetre više nije uobičajena, a preoperativna je dijagnostika maglovita – objašnjava Mikulić.


– Jetra je izgledala kao jedinstven organ, bez tipičnih anatomskih obilježja. Bilo je puno upitnika – jetra je jako prokrvljena i brinulo nas je da ne ugrozimo njezin ostatak – veli Mikulić.Pitanje je bilo i kako će kod beba profunkcionirati kardiovaskularni sustav i hoće li se kod jedne od njih urušiti. S obzirom na težinu beba, koje su rođene a 1.600 grama, gubitak krvi morao je biti minimalan. Isto tako, bila je spremna hemodijaliza, za slučaj otkazivanja bubrega, no na sreću uspostavljeno je normalno mokrenje kod obje bebe.

Ispravna odluka


Operaciji je prisustvovao i kardiokirurg Dražen Belina, koji je sudjelovao u pripremi jer su srca dviju beba bila vrlo blizu, udaljena jedna od drugog svega dva di tri centimetra.


– Nije se znalo hoće li biti problema kod odvajanja. Oba srca bila su iste veličine kod poroda, ali jedno se onda počelo smanjivati, a drugo povećavati. Na sreću, prilikom zahvata oko toga nije bilo problema jer su srca bila na dovoljnoj udaljenosti pa nije trebalo intervenirati – kazao je Belina.


Do pojave sijamskih blizanaca, objašnjava dr. Grizelj, dolazi u vrlo ranom razdoblju nakon oplodnje, kada iz nepoznatog razloga ne dođe do razdvajanja dvaju embrija i oni se nastave razvijati spojeni, sa svim svojim organima.


– Ne smijemo zaboraviti činjenicu da su djevojčice rođene dva mjeseca prije vremena, da su oživljavane nakon poroda, imale su nezrela pluća i crijeva. Šest tjedana borili smo se za njihov život, da uopće podnesu operativni zahvat. Situacija je sada stabilna, ali još imamo dosta posla – veli dr. Grizelj.


Ravnatelj KBC-a Zagreb prof Ante Ćorušić otkriva kako uz svojih 36 godina provedenih u medicini, a 31 u kirurgiji, te više od 12.000 obavljenih operacija, nikada nije imao takvu tremu kao kod ovog zahvata.


– Nisam u njemu osobno sudjelovao, ali je to bio izuzetno važan zahvat za KBC i za hrvatsku medicinu. Za djecu smo saznali još prije njihova rođenja u KB Merkur. Nakon carskog reza došli su k nama, a mi smo zaključili da moramo operirati, jer se stanje djece pogoršavalo. Neki od kolega preporučili su mi da ih šaljemo u inozemstvo, HZZO bi to platio, ali znali smo da nitko nema takvog iskustva. Odluka je bila na meni, i sada se vidi da sam ispravno odlučio – kazao je Ćorušić o zahvatu bez presedana na svjetskoj razini, kojeg su napravili hrvatski liječnici.