Događaj u Savudrijskoj vali

Ravnateljstvo policije: Uobičajeno postupanje hrvatske pomorske policije u slučaju povrede granice

Hina

Snimio Sergej Drechsler / NL arhiva

Snimio Sergej Drechsler / NL arhiva

Službena plovila Ministarstva unutarnjih poslova RH, koja su upućena na mjesto događaja, upozorila su slovensku ribaricu i plovilo slovenske policije da se nalaze u hrvatskom teritorijalnom moru i da su ga dužni odmah napustiti, što su i učinili

ZAGREB Iz Ravnateljstva policija izjavili su u petak Hini, vezano uz događaj u Savudrijskoj vali koji slovenska strana naziva incidentom, kako je u tom slučaju riječ o uobičajenom postupanju hrvatske pomorske policije prilikom povrede crte razgraničenja, odnosno uplovljavanja u hrvatsko teritorijalno more.  

Prema pisanju ljubljanskog »Dnevnika«, Slovenija će uskoro Hrvatskoj uputiti prosvjednu notu jer je patrolni brod hrvatske policije prošlog tjedna uplovio u, kako smatra, slovenske teritorijalne vode, te da se hrvatska policija »agresivno ponašala« prema slovenskom patrolnom brodu koji je pokušavao »zaštititi« slovenskog ribara čije se plovilo nalazilo blizu sredine zaljeva.


 No, iz Ravnateljstva policije u Zagrebu danas su istaknuli kako je 11. svibnja oko 10,30 sati, na tehničkom sustavu za nadzor hrvatske državne granice i morskog područja Republike Hrvatske, uočen prelazak slovenske ribarice preko crte razgraničenja i ulazak u hrvatsko teritorijalno more, pri čemu se slovenskoj ribarici ubrzo pridružilo i službeno plovilo slovenske policije koje je također prešlo crtu razgraničenja.


 Službena plovila Ministarstva unutarnjih poslova RH, koja su upućena na mjesto događaja, upozorila su slovensku ribaricu i plovilo slovenske policije da se nalaze u hrvatskom teritorijalnom moru i da su ga dužni odmah napustiti, što su i učinili.




 Osim usmenog upozorenja nikakve daljnje mjere i radnje iz nadležnosti hrvatske policije nisu poduzimane, naglašavaju iz Ravnateljstva policije.


 Dodaju kako je riječ o uobičajenom postupanju hrvatske pomorske policije, pri kojem se navedena plovila, prilikom povrede crte razgraničenja, odnosno uplovljavanja u hrvatsko teritorijalno more, usmeno upozoravaju da se nalaze u teritorijalnom moru Republike Hrvatske i da su ga dužni napustiti.


 Ministarstvo unutarnjih poslova RH o svakoj povredi crte razgraničenja u Savudrijskoj vali obavještava Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je ranije danas objavilo kako je nedavna intervencija hrvatske granične policije u Savudrijskoj vali bila sukladna zakonu, a da najavljenu slovensku prosvjednu notu o tome još nije zaprimilo.


 »Intervencija hrvatske pomorske granične policije u spomenutom slučaju jedan je od uobičajenih zadataka ispunjenih sukladno zakonskim odredbama o nadzoru državne granice kada je utvrđena povreda državne granice ili nedopušten ulazak u državno područje Republike Hrvatske«, rekao je ured glasnogovornika hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova u odgovoru na upit Hine da komentira napis u slovenskim novinama. Za detaljnije informacije o navedenom slučaju iz MVEP-a su uputili na Ministarstvo unutarnjih poslova RH.