Ministarstvo zaštite okoliša i prirode razriješilo ravnateljicu

Ravnateljica NP Plitvička jezera Lidija Bertović na razgovoru u policiji

Hina

Razlozi za razrješenje su to što je ministar Mihael Zmajlović bio krajnje nezadovoljan strategijom i vizijom upravljanja Parkom, rekao je Hini izvor u ministarstvu.



ZAGREB Lidija Bertović, smijenjena ravnateljica Nacionalnog parka Plitvička jezera, trenutno je na obavijesnom razgovoru u karlovačkoj Policijskoj upravi, potvrdili su Hini večeras, nešto poslije 23 sata, u karlovačkom Operativno komunikacijskom centru 192.


Voditelj smjene Centra, Mile Valentić rekao je da se temeljem zahtjeva Ličko-senjske Policijske uprave provode određeni izvidi vezani uz, kako je rekao, događaj na području te policijske uprave.


U policiji se nije moglo doznati koji odjel provodi izvide.




Na pitanje je li Lidija Bertović lišena slobode, Valentić je odgovorio da se “razgovor može voditi s nekom osobom i na temelju njenog dobrovoljnog dolaska na policiju”.


Ravnateljica Javne ustanove Nacionalnog parka Plitvičkih jezera Lidija Bertović danas je razriješena te dužnosti i bez mogućnosti ostanka u Nacionalnom parku na bilo kojoj drugoj dužnosti, doznaje Hina u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.


Razlozi za razrješenje su to što je ministar Mihael Zmajlović bio krajnje nezadovoljan strategijom i vizijom upravljanja Parkom, rekao je Hini izvor u ministarstvu.


U 16 mjeseci mandata, navodi, nije izrađen ni osnovni koncept dugoročnog razvoja na kojem od prvog dana svojeg mandata ministar Zmajlović inzistira, a to je da se poslovanje Plitvičkih jezera dovede u red, da postanu efikasni, da se koncentriraju na ono za što je ta javna ustanova i osnovana, a to je zaštita prirode, te da se komercijalne djelatnosti izdvoje iz nje i prepuste profesionalcima.


Lidija Bertović postala je poznata javnosti lani kad je htjela kupiti skupocjeni terenac vrijedan 600 tisuća kuna. Hrvatska televizija objavila je večeras i da je nedavno na desetodnevni put u Japan povela deseteročlano izaslanstvo u kojem su bile tri osobe koje nisu zaposlene u Parku, ali ih tvrtka plaća posebnim ugovorima.


Riječ je, navodi HRT, o novinarima nekih hrvatskih časopisa koji pišu o Parku i ravnateljici te jednom zagrebačkom odvjetniku. Radnici pitaju na čiji račun i najavljuju štrajk na Staru godinu zbog smanjivanja materijalnih prava i zbog rastrošnosti i neučinkovitosti uprave.


 HRT neslužbeno doznaje da je za putovanje potrošeno više od 300.000 kuna, a ravnateljica je izjavila da je »sve transparentno i provjerljivo«.