Ogorčeni

Ravnatelje zdravstvenih ustanova naljutila Liječnička komora: Traže zaštitu zbog prijetnji sankcijama

Ljerka Bratonja Martinović

Zdravstvenim ustanovama treba osigurati da imaju liječnike / Foto Marko GRACIN

Zdravstvenim ustanovama treba osigurati da imaju liječnike / Foto Marko GRACIN

Nadam se da će Časni sud odbiti prijavu, zar me nevinog netko može kazniti – reagira Vlado Jukić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče



ZAGREB – Ravnatelji bolnica, zavoda i domova zdravlja koji su se zbog Pravilnika o specijalizacijama našli pred disciplinskim postupkom na Časnom sudu Hrvatske liječničke komore, zatečeni su postupkom svoje strukovne udruge koja bi ih, upozoravaju, morala štititi, a ne kažnjavati. Izvršni odbor HLK-a inicirao je u srijedu pokretanje disciplinskih postupaka protiv svojih članova, ravnatelja zdravstvenih ustanova i dužnosnika zdravstvenih udruga, koji nisu primjenili pravilnik ili su poticali na takvo ponašanje. Moguće sankcije kreću se od novčane kazne, opomene i ukora, pa do oduzimanja licence za rad.


Loš pravilnik


Na listi prozvanih više je od 60 liječnika koji obnašaju upravljačke funkcije. Oni s kojima smo razgovarali smatraju da je HLK prešla svoje ovlasti i pozivaju ministra Nakića da ih zaštiti od neopravdanog progona kojem je i sam kumovao loše pripremljenim pravilnikom. Potpisivanjem aneksa otvorili bi prostor odlasku liječnika nakon specijalizacije, a time naštetili ustanovi koju vode.


– Komora bi trebala raditi stručni nadzor nad radom liječnika, a trebala bi znati i obveze svakog ravnatelja i njegovu odgovornost za rad ustanove. Kada HLK javno obznani da će reagirati u slučaju da ravnatelj mora nadoknaditi troškove koje je potpisom aneksa ugovora načinio ustanovi ili osnivaču, mislim da neće biti problema da svi ravnatelji potpišu anekse prema novom pravilniku. Neki su ravnatelji članovi HLK pa se pitam je li Komora mislila o njihovoj zaštiti kao odgovornih osoba – komentira Marija Zavalić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu.




Vlado Jukić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče, odbio je potpisati anekse ugovora s 12 specijalizanata iz solidarnosti s malim bolnicama kojima zbog novog pravilnika prijete milijunski gubici.


– Od nas specijalizanti ne bježe, svi žele ostati. Vrapče ne bi bilo na gubitku, ali sam odbio potpisati anekse iz kolegijalnosti prema Dubrovniku, Zadru, Šibeniku – objašnjava Jukić, uvjeren da je postojeći pravilnik loš i vodi devastaciji zdravstva.


Odgovornim smatra resorno Ministarstvo zdravlja, koje je ravnatelje dovelo u situaciju da su prisiljeni na nepoštivanje zakona da bi zaštitili ustanove koje vode. Disciplinske mjere za koje se odlučila HLK, ističe, nisu dobar put za podizanje digniteta liječničke struke, jer kažnjavanje liječnika može dati kontraefekt.


HLK izvan ovlasti


– Nadam se da ćemo imati priliku dati obrazloženje Časnom sudu. Ravnatelji liječnici razapeti su između statutarnih obveza da moraju čuvati bolnicu i materijalna sredstva, i ne smiju sklapati nikakve ugovore na štetu bolnice. Nadam se da će Časni sud odbiti prijavu, ne mogu vjerovati da me nevinog netko može kazniti – kaže Jukić.


Šef Udruge poslodavaca u zdravstvu, Dražen Jurković, poziva ministra Nakića na hitnu intervenciju.


– Komora je izašla izvan granica javnih ovlasti i ministar bi morao intervenirati i zaštititi javni sustav, ravnatelje i zdravstvene ustanove. Ovakva situacija nije dobra, to nije funkcija komore i treba ih svesti u okvire koje imaju – poručuje Jurković. Predsjedništvo UPUZ-a idući tjedan razmatrat će moguće korake, a među mehanizmima koji su im na raspolaganju su odštetni zahtjevi, ocjena ustavnosti spornog pravilnika, pa čak i kaznena odgovornost zlouporabe javne ovlasti za one koji sudjeluju u procesuiranju liječnika.


– Mi jesmo za uređenje odnosa sa specijalizantima, prošli pravilnik nije bio dobar, ali je bitno da se zdravstvenim ustanovama osigura da imaju liječnike. To mora biti jasno propisano, bolnice moraju imati način da zadrže liječnike. Nedopustivo je da se javne ovlasti koriste za prijetnje i ucjene – zaključuje Jurković.


Od ministra Nakića jučer nismo dobili odgovor na pitanje hoće li, i kako, reagirati u pogledu lavine disciplinskih postupaka kojima je rezultirao njegov pravilnik.