Bizarno kadroviranje HNS-a

Ravnatelj Muzeja Slavonije stvorio dubioze, pa postao v.d. ravnatelj da ih ispravi

Tihomir Ponoš

Troje nezadovoljnih kandidata u otvorenom pismu natječaj smatraju farsom, a izbor Grgura Marka Ivankovića povezuju s mogućim članstvom Ivankovića u HNS-u, čija je članica i ministrica Zlatar Violić

ZAGREB Nema mira u Muzeju Slavonije, muzeju s najvećim fundusom u Hrvatskoj. Troje od četvero kandidata koji su se javili na natječaj za izbor ravnatelja otvorenim pismom obratili su se ministrici kulture Andreji Zlatar Violić i zatražili niz objašnjenja njene odluke o imenovanju Grgura Marka Ivankovića, koji je do raspisivanja natječaja bio ravnatelj – za v. d. ravnatelja.  

Brojne nepravilnosti




O teškom stanju u Muzeju Slavonije pisali smo prije gotovo pet mjeseci. Muzej je tada djelovao na rubu legalnosti, bio je u financijski vrlo lošoj situaciji jer je stvoren gubitak od skoro 1,5 milijun kuna, zaposlenici su tvrdili da ravnatelj Ivanković zaobilazi Upravno vijeće i programe i izvještaje šalje izravno Ministarstvu kulture.


 Zaključke sa skupa radnika održanog u prosincu prošle godine potpisalo je 32 od 33 zaposlenih, a u tom su dokumentu pobrojane brojne nepravilnosti Ivankovića. Upravnim nadzorom Ministarstva kulture konstatirane su brojne nepravilnosti, a nadzorom nad zakonitošću zaključeno je da Muzej nema brojne nužne opće akte i pravilnike.


Opća atmosfera u Muzeju opisivana je kao vrlo loša, a komunikacija ravnatelja sa zaposlenicima vrlo slabom. Stanje je bilo toliko loše da je i njegova zamjenica dala ostavku na tu dužnost. 




  Proljetos je Ministarstvo odlučilo raspisati natječaj za ravnatelja na kojega su se javili dotadašnji ravnatelj Ivanković, te zaposlenici muzeja Marina Vinaj, Mladen Radić i Denis Detling koji su sada uputili otvoreno pismo ministrici Zlatar Violić. 


  Natječaj je raspisan 30. travnja, Ivanković je imenovan za vršitelja dužnosti, a ostali kandidati do danas nisu dobili odluku o imenovanju zbog čega se na nju ne mogu ni žaliti. Tražila se Ivankovićeva smjena, a on je ostao na dužnosti, samo sada kao v. d. Njih nije iznenadilo to što je Zlatar Violić izabrala Ivankovića, ali im nije jasno zašto je on imenovan za vršitelja dužnosti.


Troje kandidata u otvorenom pismu navode da o izboru odlučuje isključivo Zlatar Violić, ali na razgovoru s kandidatima u Ministarstvu kulture 26. lipnja ni ona ni njena pomoćnica nisu bile prisutne. Vinaj, Radić i Detling pitaju ministricu kulture »ako je gospodin (Ivanković) bio Vaš prvi i jedini izbor, zašto mu niste dali novi mandat, nego ga samo imenovali vršiteljem dužnosti«. 



 Ministricu je troje kandidata podsjetilo i da je smijenila Upravno vijeće Muzeja nakon što ju se htjelo upozoriti na Ivankovićevo loše upravljanje ustanovom i nepoštivanje zakona. Navode i da je Ivanković svojim radom još prošle godine ispunio uvjete za smjenu što se može zaključiti i iz nalaza upravnog nadzora Ministarstva, a ministricu kulture pitaju »jeste li barem pročitali Izvješće o upravnom nadzoru kojeg su sačinili djelatnici Vašeg Ministarstva?«. S obzirom da je trima kandidatima očito nejasna čudna odluka Zlatar Violić pitaju je što ju sprječava »da kao najodgovornija osoba Ministarstva kulture Republike Hrvatske postupite u prvom redu po zdravom razumu, a onda i u skladu sa zakonom?«.



 Farsa od natječaja


Iz tona pisma nazire se da troje kandidata cijeli natječaj smatraju farsom, a to povezuju i s mogućim članstvom Ivankovića u Hrvatskoj narodnoj stranci, istoj stranci čija je članica i Zlatar Violić. Vinaj, Radić i Detlingu nije jasno ni zašto ministrica kulture nije reagirala ni kada je obaviještena o ukupnom gubitku poslovanja od skoro 1,5 milijun kuna.


Gubitak u 2013. iznosi 1,17 milijuna što je 15 posto ukupnih prihoda i 13 posto rashoda ustanove što jasno pokazuje koliko je to velika svota za tu ustanovu. Sva zbivanja u i oko Muzeja za troje su kandidata tragedija, ali u toj tragediji ima komičnih elemenata kao što je izjava glasnogovornica Ministarstva kulture.


Ona je ustvrdila da je »imenovanje Grgura Marka Ivankovića na vršitelja dužnosti ravnatelja na godinu dana iz razloga obveze otklanjanja uočenih nepravilnosti u financijsko-pravnom funkcioniranju muzeja, te se očekuje da se muzej u tom smislu u potpunosti konsolidira, što će biti i glavna obveza ranatelja G. M. Ivankovića u narednoj godini dana«, citiraju Vinaj, Radić i Detling i zaključuju da je Zlatar Violić očigledno uvidjela da postoje nepravilnosti iz prošlog mandata »i sada ta ista osoba koja je bila odgovorna za njih, treba ih ispraviti«. 


  Pismo je poslano na znanje predsjednicima Republike Vlade, Sabora, saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.