Izborna konvencija

Rat šalabahterima u SDP-u se nastavlja: Danas se bira Glavni odbor i Predsjedništvo, te 4 potpredsjednika

Tihana Tomičić

Fpto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Fpto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Danas se  održava konvencija SDP-a na kojoj se bira novi Glavni odbor i Predsjedništvo stranke, i kruži popis imena koja navodno priželjkuje novi šef stranke, a na kojem su Vedran Babić, Arsen Bauk, Siniša Hajdaš Dončić, Domagoj Hajduković, Ivo Jelušić, Romana Jerković, Zlatko Komadina, Nenad Livun, Roberto Lujić, Saša Molan, Mladen Novak, Rajko Ostojić, Ivana Posavec Krivec, Damir Rimac, Zoran Vasić, Franko Vidović i Mihael Zmajlović



RIJEKA   Među kandidatima SDP-a iz Rijeke i Istre čija su se imena bila pojavila na popisu  za novo Predsjedništvo SDP-a otpala su neka, pa tako i iz Rijeke i iz PGŽ-a: Ana Komparić Devčić i Saša Đujić povukli su se kad su uvidjeli da u novoj konstelaciji snaga nakon pobjede Davora Bernardića nemaju puno šansi ući u vrh stranke, dok je Erik Fabijanić to učinio kako bi dao prostor Romani Jerković.


Danas se  održava konvencija SDP-a na kojoj se bira novi Glavni odbor i Predsjedništvo stranke, i kruži popis imena koja navodno priželjkuje novi šef stranke, a na kojem su Vedran Babić, Arsen Bauk, Siniša Hajdaš Dončić, Domagoj Hajduković, Ivo Jelušić, Romana Jerković, Zlatko Komadina, Nenad Livun, Roberto Lujić, Saša Molan, Mladen Novak, Rajko Ostojić, Ivana Posavec Krivec, Damir Rimac, Zoran Vasić, Franko Vidović i Mihael Zmajlović.


S druge strane, pojavila su se imena Borisa Lalovca, Milanke Opačić, Biljane Borzan, Zdravka Ronka, Branka Grčića, Miranda Mrsića, Ivana Klarina i Peđe Grbina (odnosno Željka Jovanovića) na kontrašalabahteru Bernardiću, pri čemu je najveća gužva, kako se čini, upravo na području Rijeke i Istre gdje su se,  Komparić, Đujić i Fabijanić povukli, dok su u igri kontra pobjedničkoj Bernardićevoj struji ostali i Grbin i Jovanović, obojica u nadi da bi ipak mogli proći i u novoj podjeli karata u SDP-u.




– Da, ja sam se povukao u korist žene. Stalno govorimo o važnosti poštovanja ženske kvote, i zato sam se odlučio povući u korist kolegice, rekao nam je jučer Erik Fabijanić, koji je blizak Bernardiću i koji je očito prostor odlučio dati Romani Jerković, koja se spominje i kao favoritkinja za Predsjedništvo, pa čak i za potpredsjednicu SDP-a, zajedno s Rajkom Ostojićem, Zlatkom Komadinom te Domagojem Hajdukovićem.


S druge strane, zanimljivo je da se uoči današnje konvencije kao favorit obje grupacije spominje Peđa Grbin, što   bi ga moglo koštati otpadanja na kraju.


Naime, regija Rijeka i Istra bira dva fiksna kandidata, za koje se očekuje da će biti Zlatko Komadina i Romana Jerković, ali moguće je da po ukupnom broju glasova prođe i treći, a to će biti ili Peđa Grbin ili Željko Jovanović.


Obojica su bili do prošle subote uz Ranka Ostojića, koji je u međuvremenu razgovarao s Bernardićem i pokušao izlobirati da uđe trećina njegovih ljudi (koliko je glasova na izborima u subotu i dobio), ali je jučer počeo kružiti šalabahter koji se pripisao Bernardiću, a na kojem nema ni Grbina ni Jovanovića.


Da je riječ o nizu spinova koji se puštaju na kraju je dokazala izjava Davorka Vidovića – on je podržavao Tonina Piculu na izborima, a ostao je u igri za Predsjedništvo, da bi se jučer pojavila teza da je odustao od bitke za Predsjedništvo i da će biti Bernardićev predsjednik Glavnog odbora. No, on je sinoć to za naš list demantirao.


– Netočno je sve, ostajem u igri za Predsjedništvo. Ako prođem ok, ako ne, isto ok, ali izbori u SDP-u moraju ostati otvoreni i pošteni, rekao nam je Vidović.


– Nema nikakvih papirića, rekao nam je u izjavi i predsjednik stranke Davor Bernardić sinoć nakon što smo ga upitali o njegovim željama i nakon što se jučer sastao na briefingu s nizom novinara kojima je rekao da će odluku donijeti delegati, i da  tome konvencija i služi.