Ilegalni prelasci

Raste broj migranata na “balkanskoj ruti”: Odnosi Turske i EU-a mogli bi izazvati novi val izbjeglica

Danko Radaljac

Foto Davor KOVAČEVIĆ

Foto Davor KOVAČEVIĆ

Trenutno nema velike mogućnosti da se balkanska ruta aktivira, ali situacija se može promijeniti u roku od nekoliko dana



ZAGREB – Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je kako je u posljednja dva mjeseca primijećen veći broj pokušaja ilegalnih prelazaka granice sa Srbijom, ali smatraju kako ne prijeti reaktiviranje imigrantske balkanske rute.


U prvih osam mjeseci ove godine tako je na državnim granicama Republike Hrvatske zabilježeno ukupno 2.395 ilegalnih prelazaka. Smatraju kako brojke, ali i informacije koje dobivaju iz trećih država, prije svega onih koje su ispred Hrvatske na toj ruti, sugeriraju da za sada nema nagovještaja povratka balkanske rute. Bar ne u nekim ozbiljnim brojkama izbjeglica.


Kontrola granice


Policija se pohvalila da granicu jako dobro drže pod kontrolom, što ljudskim resursima, odnosno graničnim policajcima, što sve sofisticiranijom opremom.




U ovom trenutku na području Srbije se nalazi trajno smješteno 1.415 migranata, a u statusu privremenog boravka je 2.524. Smješteni su na pet lokacija, u Horgošu, Subotici, Šidu, Adaševcima i Principovcu. Navode kako pojačan broj pokušaja prelaska granica uzrokuje činjenica da Mađarska vraća ljude iz Pakistana, Afganistana i Iraka kad dođu na njihove granice. Kako njima nije odobren prijem u Orbanovu državu, vraća ih se s granice odmah u Srbiju, dio njih potom pokušava ilegalno prijeći i hrvatsku granicu, ali MUP navodi kako je spreman odgovoriti takvim izazovima s ljudstvom i opremom.


I sigurnosni stručnjaci se slažu kako trenutno nema velike mogućnosti da se balkanskaruta aktivira u razmjerima kako je to bilo prije godinu dana. No, isto tako ističu da se situacija može promijeniti gotovo u roku nekoliko dana.


Nužan oprez


Stanje u Siriji je izrazito nestabilno, te povremene najave novih operacija prema Raqqi upozoravaju na mogućnost novog vala nasilnog iseljavanja. Politički odnosi između Turske i Europske unije nakon neobičnog pokušaja vojnog udara u toj državi također nisu na najvišem nivou. A izbjeglice na njihovom teritoriju Turskoj već neko vrijeme služe kao argument i prijetnja u političkim razgovorima. Stoga se ne može izostaviti mogućnost da u svrhu političkih obračuna službena Ankara jednostavno »pogurne« izbjeglice na balkansku rutu. Zbog takve fluidnosti političke i vojne situacije u tom dijelu svijeta, institucije u Hrvatskoj ipak trebaju biti oprezne i spremne i za crne scenarije, unatoč trenutno relativno mirnom razdoblju.