Skijaška groznica trese Hrvatsku

Rasprodan najskuplji novogodišnji skijaški termin na Kronplatzu

Alenka Juričić Bukarica

Takozvani hrvatski bijeli tjedan, ove godine zahvaća i razdoblje skupih cijena koje u pravilu traje do Sveta tri kralja. Najveći val odlazaka naših skijaša se očekuje od 4. do 11. siječnja



RIJEKA  Tko misli ove, odnosno početkom iduće godine na skijanje, već je naveliko u potrazi za željenim aranžmanom. Naime, sezona kupnje ski-aranžmana upravo ulazi u špicu. Agencije su kataloge u pravilu izdale već u kolovozu te bi se nekako do kraja listopada u globalu trebalo znati »tko će kamo i na koliko«. 


U turističkim agencijama navode kako je interes otprilike na prošlogodišnjoj razini, nekih većih oscilacija nema. Ove godine skijaši će u takozvanom hrvatskom bijelom tjednu zahvatiti i razdoblje skupih novogodišnjih cijena koje u pravilu traje do Sveta tri kralja, odnosno 6. siječnja. Ipak, neki navode kako se, primjerice, na Kronplatzu već sada upravo u tom novogodišnjem terminu teško nalazi slobodan apartman.


Većina hrvatskih građana ipak će i ove godine na skijanje nakon Nove godine, kada se cijene spuste.




U agencijama također navode kako će se na konačnu cijenu aranžmana odraziti povećanje agencijskog PDV-a što je na snagu stupilo 1. srpnja. Neki su, međutim, nastojali ne ukalkulirati to povećanje u cijenu koju kupac plaća.


Riječani i ove godine najviše traže talijanska skijališa, a i ovdje je dosta velik interes za Passo Tonale, kao i San Martino di Castrozza za koji su ove godine povećali broj objekata. U ponudu su uveli Tarvisio koji je blizu i pogodan za skijanje obitelji s djecom, a otvaranje ski sezone najavljuju za polovicu prosinca na Civetti.


– S obzirom na situaciju i u Europi su cijene ostale na podjednakoj razini. Činjenica je da se na nešto manje poznatim skijalištima poput Marilleve ili Folgaride može dobro proći što se cijene tiče, a ujedno i dobro skijati jer su ova skijališta vezana na Madonnu di Campiglio. Ujedno nisu jako daleko, oko 400 do 500 kilometara od Rijeke. Primjećuje se da građani traže dobar odnos cijene i kvalitete pa tako na nekim skijalištima u pakete uračunavaju i povoljniji ski-pass.


I ove godine se najviše traže apartmani. Tako se apartman za četiri osobe u Marillevi može dobiti za 3.600 kuna, odnosno 800 kuna po osobi za sedam dana, kazao je Czerny, navodeći kako se i u hotelskom smještaju, koji je jasno skuplji, može naći povoljnijih aranžmana. Tako se u Civetti hotelskih sedam polupansiona nudi za 2.500 kuna, u Val di Fassi za 3.500 kuna. Nekakav prosjek hotelskog smještaja je za sedam polupansiona oko 3.500 kuna po osobi.


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista, u ponedjeljak, 23. rujna 2013.