Prijedlog proračuna

Rasprava u Saboru: Bunjac iz Živog zida ustvrdio da je proračun u funkciji lokalnih izbora

Hina

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek



 Zastupnik Branimir Bunjac (Živi zid) ustvrdio je u subotu u Hrvatskom saboru da je proračun koji je Vlada predložila za 2017. predizborni odnosno u funkciji lokalnih izbora koji će se održati u svibnju iduće godine.


»Vidimo da će se plaće učiteljima i državnim službenicima slučajno baš povećati u travnju, baš u travnju ima novaca, evo, nema u ožujku, a izbori su početkom svibnja«, kazao je Bunjac u raspravi o prijedlogu proračuna za 2017. nazvavši ga predizbornim.


Ministar financija ima novaca za sindikate, božićnice, vojsku, subvencioniranje rata kredita, za povećanje ‘minimalca’, rodiljne naknade, vatrogasce, za lektire, indeksaciju mirovina, nabrajao je Bunjac upitavši gdje će se naći novci za sve to.




Upozorio je i da se Vlada namjerava u idućoj godini zadužiti za 35 milijardi kuna te da je to »put u pakao, kugla oko noge i betonski blok oko vrata za vlastitu djecu«.


Zbog takvog proračuna, smatra, »onima koji su ga sastavili treba skinuti imunitet i poslati na Goli otok«.


Pupovac i Miletić založili se za decentralizaciju proračunskih sredstava


Miloradu Pupovcu iz SDSS-a nije jasno kojim mehanizmima Vlada misli povući velika sredstava iz EU fondova koja čine značajan dio izvanproračunskih sredstava proračuna.


»To je važan dio stabilnosti i ostvarivosti ovoga proračuna, pa bi bilo dobro čuti kako se to misli postići«, kazao je Pupovac, ocijenivši da je hrvatska praksa povlačenja europskih sredstava još uvijek zabrinjavanjuće niska i da bi možda trebali ići na decentralizaciju sustava poput primjerice u Češkoj ili Poljskoj.


Za decentralizaciju založio se i Boris Miletić (IDS) koji smatra da se centralističkim pristupom sredstva raspoređuju po političkom ključu.»Centralistički pristup u konačnici se uvijek vodi za tim da se sredstva raspoređuju po političkom ključu onoga koji je na vlasti u državi i onoga tko upravlja pojedinim gradom, općinom ili regijom«, kazao je Miletić koji smatra da takva centralizirana raspodjela nije održiva, poticajna niti pravedna.Miletić smatra i da je proračun nerealno optimističan jer nije uzeo u obzir rizike koje donose novi porezni zakoni, odnosno negativne učinke povećanja PDV-a u turističkom sektoru, što će, kako smatra, utjecati na smanjeno punjenje državnog proračuna.

Mrak-Taritaš: Proračun se temelji na dobrim željama, očekujem rebalans


Anka Mrak-Taritaš (HNS) ustvrdila je da se veliki dio proračuna temelji na dobrim željama. »Očekujemo da ćemo dobiti na lotu, a hoćemo li dobiti ovisi o mnogo uvjeta«, kazala je, očekujući rebalans u drugoj polovici iduće godine.Ivan Pernar (Abeceda demokracije) uveseljavao je tijekom rasprave prisutne fotografiranjem sa zastupnicima, no predsjedavajući Gordan Jandroković upozorio ga je da to nije običaj u Saboru i da bi prvo trebao pitati žele li se fotografirati.