Analiza

Raspored postrojbi: MORH u Ploče i druge gradove smješta marince, koje – nemamo

Danko Radaljac

Za sada nema nikakvih komentara o postavljaju vojne postrojbe u Vukovaru. Na stranu komplicirana politička situacija u tom gradu, u svjetskoj praksi nije običaj operativne borbene postrojbe postavljati na samu granicu. A Vukovar jest grad na granici.



ZAGREB Ministarstvo obrane Republike Hrvatske i Glavni stožer provode analizu postojećeg operativnog rasporeda postrojbi te će se, kako je odgovoreno na upit Novog lista, u skladu s takvim promjenama donijeti i odluka o eventualnom novom rasporedu.


Formalno je to pojašnjenje dviju najava ministra Damira Krstičevića kroz medije, u kojima je rekao kako bi uskoro dio Gardijske oklopno mehanizirane bigade, trenutno smještene u Vinkovcima, trebao prijeći u Vukovar, a u Ploče bi trebala biti smještena pojačana satnija mornaričko-desantnog pješaštva. Takva postrojba, na svijetu poznatija pod nazivom marinci, u ovom trenutku uopće ne postoji u domaćem vojnom ustroju.Za sada nema nikakvih komentara o postavljaju vojne postrojbe u Vukovaru. Na stranu komplicirana politička situacija u tom gradu, u svjetskoj praksi nije običaj operativne borbene postrojbe postavljati na samu granicu. A Vukovar jest grad na granici.

I dok je priča s istoka Hrvatske prošla mirno, na jugu se protiv ovakvih najava dignuo i lokalni HDZ, koji je na vlasti u Pločama i kojem pred lokalne izbore svakako ne paše najava ponovne militarizacije grada. Pogotovo u situaciji gdje se gradske vlasti, bez obzira koja stranka bila na vlasti, već godinama bore za preuzimanje starih vojnih objekata koji uglavnom propadaju te su uglavnom u derutnom stanju i neiskorišteni, a država i MORH ih svejedno ne žele predati Pločama na korištenje.


Za napomenuti je kako Hrvatska u ovom trenutku nema klasične marince te da bi se trebao raditi manji preustroj zbog toga. »Odluka o eventualnom ustrojavanju ove postrojbe donijet će se nakon završenih svih analiza i raščlambi«, navodi se u odgovoru našem listu. Prema MORH-u, u području hrvatskog juga je zamijećena potreba »stalnog razmještaja operativne postrojbe koja bi osigurala sposobnosti brzog angažiranja i djelovanja u slučaju izvanrednih okolnosti«.




Osnivanje tek jedne pojačane satnije od 150 marinaca logistički nema nikakve osnove te je za očekivati, ukoliko se krene razvijati mornaričko-desantno pješaštvo, da bude bar na razini bojne (500-600 ljudi) i s bar po jednom lokacijom boravka na srednjem i sjevernom Jadranu. »U ovom trenutku ne može se konkretno reći koji bi se objekti u Pločama stavili u funkciju, niti u kojim bi eventualno još mjestima uz obalu bila smještena postrojba mornaričko-desantnog pješaštva«, navodi MORH, što se definitivno može smatrati političkim odgovorom kojim se izbjegava potencijalno negodovanje nekih drugih mjesta uz obalu nepuna tri mjeseca pred lokalne izbore.