Anketa EduCentra

Rado ide Hrvat u vojnike: Povratak obveznog vojnog roka ima natpolovičnu podršku javnosti!

P. N.

Osim stjecanja discipline, ispitanici smatraju kako je jedna od prednosti služenja vojnog roka i zajedništvo, a istodobno smatraju da ne smije postojati mogućnost civilnog služenja vojnog roka



Ideja o povratku obveznog vojnog roka u Hrvatskoj ima natplovičnu podršku – pokazala je anketa portala EduCentar, provedena na uzorku od 680 ljudi.


Ispitanici smatraju da je vojni rok nužan za stjecanje radnih navika, a obvezno uvođenje podržava 52 posto ispitanika, koji ističu ističu kako ‘mnogo mladih nema nikakve odgojne discipline i radne navike”.


Vjeruju kako je vojni rok ‘dobar oblik odgoja koji je potreban većini muškaraca.’




– Vojska je najbolja i najjača organizacija na svijetu i svi u dobi od 16 do 45 godina trebaju je iskusiti i naravno, ovisno o završenoj školi, dobiti časnički ili dočasnički čin, komentar je jednog ispitanika, od kojih neki navode i kako “muškarci danas više nisu muškarci, jer ne znaju promijeniti ni žarulju’.


Neki od ispitanika vjeruju da je vojni rok prijeko potreban: „Naravno, samo tako će naučiti spremati krevet, shvatiti da se prljave čarape ne ostavljaju ispod kreveta i na kraju, naučiti poštivati roditelje!“


Osim stjecanja discipline, ispitanici smatraju kako je jedna od prednosti služenja vojnog roka i zajedništvo, a istodobno smatraju da ne smije postojati mogućnost civilnog služenja vojnog roka. Tu opciju podržava samo sedam posto ispitanika.


Protiv obveznog vojnog roka je 42 posto ispitanika, koji ističu da je riječ o bacanju novca i gubljenju vremena, te da će oni kojima je do vojske dobrovoljno otići služiti.


– Nitko nema pravo silom zakona niti bilo kakvim nasilnim aktom određivati mjesto, vrijeme i način razmišljanja. Služenje vojnog roka isključivo po izboru!“, zaključuje jedan od ispitanika.