Prije predstave

Radnička fronta ispred HNK Split podržala Frljića transparentima s natpisom ”Frljić DA – Hasanbegović NE”

Hina

Foto: Mario Todoric / CROPIX

Foto: Mario Todoric / CROPIX



Nekoliko aktivista Radničke fronte i Građanske inicijative u petak navečer, pola sata prije predstave Olivera Frljića »Kompleks Ristić«, koja se odigrava u splitskom HNK-u u sklopu Festivala hrvatske drame »Marulićevi dani«, okupilo se ispred toga kazališta i s transparentima u ruci dali su podršku tome kazališnom redatelju i intendantu riječkog HNK-a.


U rukama su imali transparente na kojima je pisalo »Frljić DA – Hasanbegović NE. Antifašizam DA – fašizam NE«, »Talijanski fašisti podržavaju Hasanbegovića, zar ne?«, »Antifašizam i Jasenovac floskula?«, te »Protiv kapitala, protiv establišmenta, protiv sistema«.


»Ova akcija je podrška Oliveru Frljiću i to u trenucima kada ga država zlostavlja, a očito je da nas sistem laže, ne samo njega nego svih nas. Njemu su čak provalili u stan i pokušavali mu dati otkaz zato što je očigledno antifašista, a ministar kulture Zlatko Hasanbegović naginje fašizmu, što će uskoro shvatiti i hrvatski narod«, kratko je izjavio Zoran Burić iz Radničke fronte. Akcija potpore trajala je nekoliko minuta.




Prije nego je akcija započela interventna policija, koja je na teren stigla u dva kombija i s jednim vozilom, na trgu pred kazalištem izuzela je odbačeni crni ruksak kojeg su pregledali i utvrdili da se unutra ne nalazi ništa opasno već limenke pive. Na kraju akcije Radničke fronte i Građanske inicijative preko trga je prošla veća skupina mladića od kojih su neki mobitelima snimali okupljene. U splitskoj su policiji rekli da su na teren izašli preventivno i to nakon što su dobili saznanja da će se na tom mjestu okupiti inicijativa građana.


Predstavu »Kompleks Ristić«, večeras je u dva termina, u 19 i 21 sat, izvelo Kazalište Ivana pl. Zajca iz Rijeke, SMG Ljubljana, BITEF Beograd, te Festival MOT Skopje. Karte za predstavu, na kojoj redatelj Frljić večeras nije bio, prodane su već početkom travnja.Oliver Frljić u više je navrata žestoko kritizirao ministra kulture Hasanbegovića.