Borba za radnička prava

Radnicima Adria čelika u prosvjedu u srijedu se pridružuju branitelji

Hina

Ilustracija / Foto Cropix

Ilustracija / Foto Cropix

U srijedu u 11 sati će se radnicima kaštelanskog Adria čelika pridružiti stotinjak predstavnika Koordinacija udruga veterana ratnih postrojba Splitsko-dalmatinske županije, Koordinacija braniteljskih udruga grada Splita, Braniteljske udruge Splitsko-dalmatinske županije, te Stradalničke udruge iz Domovinskog rata Splita i Splitsko-dalmatinske županije



SPLIT  Radnicima Adria čelika iz Kaštel Sućurca koji već tjedan dana zbog neisplate plaća prosvjeduju u šatoru nasuprot tog poduzeća, u srijedu će se pridružiti predstavnici udruga ratnih veterana, hrvatskih branitelja te udovica i roditelja poginulih branitelja, koji će se s njima solidarizirati u borbi za radnička prava, doznaje Hina u ponedjeljak.


Tu je informaciju potvrdio jedan od organizatora kaštelanskog prosvjeda i predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić.


Naglasio je da će se u srijedu u 11 sati radnicima kaštelanskog Adria čelika pridružiti stotinjak predstavnika Koordinacija udruga veterana ratnih postrojba Splitsko-dalmatinske županije, Koordinacija braniteljskih udruga grada Splita, Braniteljske udruge Splitsko-dalmatinske županije, te Stradalničke udruge iz Domovinskog rata Splita i Splitsko-dalmatinske županije.




»Da, točno je da će nam se u srijedu pridružiti predstavnici tih petnaest braniteljskih udruga jer se žele solidarizirati s radnicima koji ništa drugo ne traže već samo svoje plaće«, kazao je Hini Šegvić.


Branitelji koji će u srijedu boraviti u prosvjednom šatoru radnika Adria ćelika, ondje će održati i konferenciju za novinare.


Da će u srijedu radnički šator na Jadranskoj magistrali biti prepun potvrdio je i Ivica Bubić, jedan od predstavnika brojnih udruga, napomenuvši kako su svom brojnom članstvu rekli da dođu samo predstavnici, njih stotinjak, no neće zabraniti drugima koji žele doći u šator da tamo budu.


Naglasio je kako je braniteljima želja solidarizirati se s radnicima koji mjesecima nisu primili plaće zbog čega se nalaze na rubu egzistencije.


»Sramotno je da je ova država donijela zakon po kojem je neisplata plaća kazneno djelo, a sama država ne poštuje svoje zakone. Žao nam je radnika koji već danima žive u šatoru na samom rubu dostojanstva. Mi branitelji ćemo prikupiti novac koji će biti namijenjen obitelji radnika koji je smrtno stradao u željezari jer se ljudi nalaze u teškoj financijskoj situaciji«, rekao je Bubić.


Dodao je kako posjet branitelja i ratnih stradalnika radnicima Adria čelika nema nikakve veze s politikom već samo žele pomoći.


Šatori se u ovoj državi dižu jer su vladajući od hrvatske države napravili cirkus. Sramotno je ovo što se radi i poručujemo da ćemo isto postupati sa svakom sljedećom Vladom koja se bude tako odnosila prema radniku, zaključio je Bubić.


Adria čelik ima oko 200 radnika kojima je poslodavac dužan svakome od 20 do 28 tisuća kuna, bez kamata. Posljednju su plaću dobili pred kraj prošle godine.


Početkom svibnja rdnici su doznali da im je poslodavac pripremio otkaze ugovora o radu, za njih ukupno 160, zbog čega je reagirao sindikat. Naime, sindikat je upozorio vlasnika da su otkazi nezakoniti jer, kako su naveli, prilikom otkaza nije obavljeno propisano savjetovanje sa sindikalnim povjerenikom, o otkazima nije obaviješten Zavod za zapošljavanje, a niti je napravljen program zbrinjavanja tehnološkog viška.


Također dio radnika je pokrenuo zahtjev za stečaj poduzeća. Prošli tjedan su ponovno izašli na ulicu. Vlasnik i direktor Adria čelika, Nijemac Edgar Schumacher nije im dopustio da prosvjeduju ispred tvornicom, pa im je vlasnik zemljišta nasuprot željezare privremeno ustupio svoj teren na kojem su podignuli dva prosvjedna šatora u kojima borave.