Potraživanja

Radnici zadovoljni, ali skeptični: “Tibovcima” otpremnine od 6.400 kuna za svaku godinu radnog staža

Orjana Antešić

Otpremnine će dobiti osamdesetak radnika TIBO-a /Snimio S. JEŽINA

Otpremnine će dobiti osamdesetak radnika TIBO-a /Snimio S. JEŽINA

Kod radnika nije bilo primjedbi i čini se da su više-manji svi zadovoljni iznosima na papiru, ali i skeptični koliko će od tog novca koji im pripada na kraju dobiti



 U aktualnom stečajnom postupku matuljske Tvornice industrijske i brodske opreme, sada već bivši radnici ovih pogona, njih osamdesetak, trebali bi dobiti otpremnine od 6.400 kuna za svaku godinu neprekinutog radnog staža.



U Sindikatu metalaca za idući tjedan planiraju organizirati i pravnu pomoć preko svoje središnjice za radnike TIBO-a kako bi ih bolje upoznali s njihovim pravima u stečajnom postupku. Odnosi se to, prije svega, na isplatu dijela njihovih potraživanja, koju bi im trebala namiriti Agencija za osiguranje radničkih potraživanja, odmah nakon što se na Trgovačkom sudu pravomoćno utvrde vjerovničke tražbine na ispitnom ročištu početkom rujna ove godine.



Nije išlo glatko




Da će kod radničkih potraživanja u stečaju TIBO-a primijeniti odredbe Kolektivnog ugovora koji je vrijedio do otvaranja stečaja, potvrdili su nam u oba tamošnja sindikata, Sindikatu metalaca te Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije. Prema riječima povjerenika Sindikata metalaca Željka Bilića, ispočetka nije išlo glatko, no u razgovorima sa stečajnom upraviteljicom Višnjom Rosenberg Volarić dogovoreno je da se Kolektivni ispoštuje u cijelosti, pa potraživanja radnika TIBO-a u stečaju iznose ukupno oko 13,5 milijuna kuna. U to su uključene otpremnine, isplata svih zaostalih plaća, kao i razlika u one tri plaće koje je »tibovcima« isplatila Agencija za osiguranje radničkih potraživanja, božićnice, regresi, jubilarne nagrade… Dvojbe su postojale oko razdoblja priznavanja radnog staža s obzirom na to da je TIBO, kao samostalna pravna osoba, registriran na Trgovačkom sudu 1992. godine. Međutim, kako su nam naveli Bilić i njegov kolega iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Gordan Frlan, uspjelo se dokazati da je TIBO pravni sljednik prijašnje poslovne organizacije, pa se kod otpremnina uzima datum i godina zaposlenja, a ne kada je tvrtka formalno registrirana na sudu. Prema Bilićevim podacima, ima ukupno 19 radnika koji su se zaposlili u matuljskim pogonima prije te 1992. godine.


Frlan i njegov kolega prenose kako, nakon što su dobili pojedinačne izračune svojih potraživanja, nije bilo primjedbi kod radnika i čini se da su više-manji svi zadovoljni tim iznosima na papiru, ali i skeptični koliko će od tog novca koji im pripada na kraju uspjeti dobiti.


Rad i u stečaju


Kao što je poznato, najvrednija imovina TIBO-a je zemljište od 42.000 četvornih metara u atraktivnoj građevinskoj zoni. Radi se o zemljištu koje je država prije 15 godina oduzela TIBO-u, a potom ga ujesen prošle godine, kroz dokapitalizaciju, »vratila« ovoj bivšoj trećemajskoj tvornici. Na tom zemljištu založno pravo koncem prošle godine upisala je Uljanik grupa, odnosno »3. maj« čime su, ukoliko se to i pravomoćno potvrdi na Sudu, stekli status koji im osigurava da se prvi od svih namire kod prodaje tog zemljišta. Odmah nakon njih su radnička potraživanja, dok država koja je ujedno i najveći pojedinačni vjerovnik TIBO-a spada u idući isplatni red, zajedno sa svim ostalim vjerovnicima.


Bilić najavljuje da će njegov Sindikat metalaca izaći s prijedlogom stečajnog plana u kojem će pokušati naći rješenje da se TIBO-va proizvodnja brodske i industrijske opreme nastavi i u stečaju. Koliko je to realno, veliko je pitanje jer bi se štošta moralo »poklopiti«, odlučiti i poduzeti, prije svega od strane države i njezinih mjerodavnih institucija.