Pobuna zbog duga države od 103 milijuna kuna

Radnici RIZ-a prosvjedovali na Markovom trgu

Hina

Noseći transparente "RIZ zahtjeva ESOP", "DUUDI i Vlado RH ne uništavajte izvoznu tvornicu RIZ, vratite nam dionice i novce", "Premijeru u slučaju RIZ-a su prljave ruke i prljav obraz" usprotivili su se odlukama Centra za restrukturiranje (CERP) i Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) o podjeli dionica RIZ-a hrvatskim braniteljima-stradalnicima Domovinskog rata



Noseći transparente “RIZ zahtjeva ESOP”, “DUUDI i Vlado RH ne uništavajte izvoznu tvornicu RIZ, vratite nam dionice i novce”, “Premijeru u slučaju RIZ-a su prljave ruke i prljav obraz” usprotivili su se odlukama Centra za restrukturiranje (CERP) i Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) o podjeli dionica RIZ-a hrvatskim braniteljima-stradalnicima Domovinskog rata jer to je, tvrde, suprotno prijašnjim dogovorima i odlukama Vlade o rješavanju problema RIZ-a.


Čelnici Sindikata metalaca Hrvatske i povjerenici u RIZ-u upozorili su da su te dionice predmet sudskog spora, te optužili CERP i DUUDI da lažu braniteljima da im dodijeljene dionice vrijede puno više od njihove tržišne vrijednosti.


Podsjetivši da su radnici RIZ-a već 16 puta bili na Markovu trgu, predsjednik Sindikata metalaca Vedran Dragičević ponovno je zatražio podjelu dionica radnicima, te Vladi poručio da ne vara hrvatske branitelje i da “ode ča” ravnatelj DUUDI-a Mladen Pejnović.




“Mijenjajte zakone, dajte ljudima dionice i ‘pošaljite ča’ one koji rukovode ogromnom imovinom na nepošten način”, kazao je Dragičević.


Sindikalna povjerenica u RIZ-u Marina Glokević rekla je da se dionice dijele hrvatskim braniteljima i invalidima po nominalnoj vrijednosti, iako one na tržištu vrijede dvadesetak puta manje.


“To je čista prevara i obmana, jer im daju dionice po nominalnoj vrijednosti od 3700 kuna, iako deset dionica na tržištu vrijedi samo oko 400 kuna”, ustvrdila je.


Upozorila je da “razni burzovni mešetari i inkriminirani pojedinci” jedva čekaju da branitelji prodaju svoje dionice pa krenu u preuzimanje RIZ-a. “Sramotno je da socijaldemokratska Vlada nema sluha za radničko dioničarstvo i da radnici ne mogu upravljati sa svojom tvrtkom”, dodala je.