Skup pred Upravom

Radnici HŽ-a prosvjedovali zbog najave smanjenja materijalnih prava

Hina

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Uprava pokušava izvršnim radnicima smanjiti plaće i do 35 posto, i to upravo onima koji izravno rade na željezničkom prometu i održavanju pruga. Paralelno s time Uprava si pokušava osigurati pravo da sama određuje plaću za više od 400 pripadnika rukovodećeg kadra i menadžmenta, ustvrdio je Grbešić



ZAGREB Prosvjed u organizaciji Sindikata prometnika vlakova Hrvatske pod sloganom »Ne tražimo povećanje, nema opravdanja za smanjene« održan je u srijedu ispred zgrade Uprave Hrvatskih željeznica, koja predlaže smanjenje materijalnih prava kao jednu od mjera štednje u planiranom restrukturiranju tvrtke, čemu se sindikat oštro protivi.


Zamjenik predsjednika sindikata Mario Grbešić istaknuo je kako su razlog okupljanja oko 600 radnika kolektivni pregovori u HŽ Infrastrukturi. Postojeći kolektivni ugovor istječe 30. studenoga, a »okidač« za prosvjed je omalovažavajući i sramotan prijedlog novog kolektivnog ugovora koji je Uprava ponudila radnicima.


Izvršnim radnicima plaće manje i do 35 posto


Uprava pokušava izvršnim radnicima smanjiti plaće i do 35 posto, i to upravo onima koji izravno rade na željezničkom prometu i održavanju pruga. Paralelno s time Uprava si pokušava osigurati pravo da sama određuje plaću za više od 400 pripadnika rukovodećeg kadra i menadžmenta, ustvrdio je Grbešić.




»Poručujemo Upravi da nema nikakvog razloga za takav napad na izvršne radnike«, kaže Grbešić i podsjeća da je u godišnjem izvješću HŽ Infrastrukture za prošlu godinu prikazana dobit od 10,9 milijuna kuna, a operativna je još i veća, te da je nadmašen broj obnovljenih kilometara pruge uz istodoban rast putničkog i teretnog prijevoza.


Radnici su dali veliki doprinos takvom poslovnom rezultatu, rast plaća nismo imali od 2007., svih ovih godina odričemo se rasta prema kolektivnom ugovoru, a zbog situacije u kojoj se nalazila država i ostalih materijalnih prava kako što se u regres, božićnica i ostalo, naglasio je Grbešić.


Broj radnika HŽ Infrastrukture je smanjen za 2000, a bivši ministar i Uprava koristili su HŽ za saniranje štete koju su napravile nesposobne i politički podobne uprave koje su instalirali u druga trgovačka društva, ustvrdio je Grbešić.


Kaže da je za 62 milijuna kuna na Ranžirnom kolodvoru kupljeno zemljište koje ne služi ničemu i ne može se prodati ni za 20 milijuna kuna. Zbog naloga resornog ministarstva da se naknada za korištenje trase prijevoznicima smanji za 50 posto gubimo više od 100 milijuna kuna godišnje, to nam je po zakonu država trebala vratiti, ali nije to učinila, kaže Grbešić.


Prosvjedna povorka s transparentnima i sindikalnim zastavama potom se uputila prema Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na Prisavlje, gdje očekuju da njihovo izaslanstvo primi resorni ministar Oleg Butković. Grbešić najavljuje da će, ako se ne uvaže sindikalni zahtjevi, uslijediti nove industrijske akcije, uključujući i štrajk.


HŽ Infrastruktura i dalje suočena s velikim problemima u poslovanju


Uprava HŽ-a je reagirajući na prosvjed priopćila da je, unatoč činjenici da je HŽ Infrastruktura prošlu godinu završila pozitivno, i dalje suočena s velikim problemima u poslovanju.


Željeznički promet u proteklih deset godina bilježi kontinuirani pad za oko 24 posto, a zbog izuzetno nepovoljne strukture troškova tvrtke, u obnovu i održavanje željezničke infrastrukture ne ulaže se dovoljno. Trenutno 55 posto ukupnih rashoda čine izdaci za radnike.


Nakon što se izuzmu ostali troškovi poslovanja, tek 25 posto financijskih sredstava preostaje za obnovu željezničke infrastrukture. Pored toga, zbog povećane potrebe osiguranja financijskih sredstava za nacionalnu komponentu u provedbi EU projekata, a istovremene potrebe za smanjenjem deficita na razini države, HŽ Infrastruktura je za redovno poslovanje u ovoj godini u odnosu na lani dobila 62 milijuna kuna manje iz državnog proračuna, ističe Uprava.


U cilju osiguranja dugoročne opstojnosti tvrtke i stabilnog financijskog poslovanja trenutno se izrađuje sveobuhvatni plan restrukturiranja, u kojem se planiraju uštede u svim segmentima poslovanja. U sklopu toga su i uštede u dijelu materijalnih prava radnika, navode iz Uprave.


Pregovarački odbor poslodavca vodi pregovore sa sindikatima argumentirano i u dobroj vjeri, te u duhu socijalne osjetljivosti prema svojim radnicima, tvrdi Uprava i poručuje da prosvjedi, iako legitimni, ne rješavaju sporove već se dogovor o svim otvorenim pitanjima može postići jedino kroz pregovore.