Stotinjak zaposlenika tvrdi da se stečajni postupak vodi na njihovu štetu

Radnici Diokija prosvjedovali pred Trgovačkim sudom

Hina

Radnici prosvjeduju jer od prodaje Diokijeva pogona na Žitnjaku nisu dobili ni kunu, kao i zbog nerazjašnjenje situacije s predstečajnom nagodbom Dine čije se radnike beskonačno zavlači



ZAGREB  Stotinjak radnika Diokija prosvjedovalo je danas pred zagrebačkim Trgovačkim sudom tvrdeći da se stečajni postupak u toj tvrtki vodi na njihovu štetu, zbog čega je tajnik Udruge radnika i bivših radnika Diokija Srđan Perković predao sudu predstavku i zatražio ubrzanje postupka.


Radnici prosvjeduju jer od prodaje Diokijeva pogona na Žitnjaku nisu dobili ni kunu, kao i zbog nerazjašnjenje situacije s predstečajnom nagodbom Dine čije se radnike beskonačno zavlači.


Perković je optužio sutkinju Vesnu Malenicu i stečajnu upraviteljicu Mariju Vujčić – Turkulin da rade prema uputama Lea Dolezila, čovjeka većinskog vlasnika Mislava Ježića, koji je i dalje u nadzornim odborima i kao takav prvi suradnik stečajne upraviteljice. Zbog toga prosvjednici traže izuzeće Malenice i Vujčić – Turkulin, te brže i kvalitetnije vođenje stečajnog postupka.




Perković je ustvrdio da se ne uvažava mišljenje 553 radnika koji potražuju neisplaćene plaće i otpremnine u iznosu od gotovo 100 milijuna kuna.


Imovina postoji ali se jako sporo unovčava, tri godine se razvlači rješavanje sudbine Diokija i Dine, zahvaljujući politici i Vladinim odlukama još od ljeta 2012. koje tadašnji ministar financija Slavko Linić nije proveo s turskim ulagačem Chalishkanom koji je uzeo pet milijuna eura i otišao ne pokrenuvši proizvodnju, rekao je Perković.


Nakon toga su se počele provoditi neuspjele predstečajne nagodbe i tako su prošle tri godine, dodao je, a radnici od toga nemaju ništa.


Perković kaže da su problemi počeli izbacivanjem tadašnjeg Dikoija iz Ina grupe prije 17 godina, a najodgovornijim za sadašnje stanje drži Vladu, bivšeg ministra financija Slavka Linića i većinskog vlasnika Mislava Ježića koji su ih »zakopali do kraja«.


Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević rekao je kako je »slučaj Dioki« još jedan konkretan primjer da u Hrvatskoj stečajni postupci u pravilu služe prikrivanju tragova kriminala.


Stečajni je postupak otvoren kada nije uspjela predstečajna nagodba, a javnost i radnici do danas ne znaju razlog neuspjeha. Otvaranje stečajnog postupka dočekao je u radnom odnosu manji dio radnika Diokija, koji su temeljem Zakona o isplati radničkih potraživanja u slučaju stečaja od Agencije za isplatu radničkih potraživanja dobili tri plus tri plaće.


Ostali radnici, njih 330, nisu dobili ništa s obzirom da su potpisali sporazumne raskide ugovora o radu u kojima je navedeno da će im potraživanja biti isplaćena kada se usvoji predstečajna nagodba, a nagodba je propala.


Matijašević je najavio da će kao predstavnik sindikata u Upravnom vijeću Agencije za isplatu radničkih potraživanja uputiti zahtjev Vladi i Ministarstvu rada i mirovinskog sustava da se nepravda ispravi isplatom jednakog iznosa tim radnicima.


Također ćemo učiniti sve da se sutkinja Malenica i stečajna upraviteljica Vujčić – Turkulin maknu s tog slučaja, poručio je Matijašević.


Iz Diokija je stigla reakcija na današnji prosvjed Udruge bivših i sadašnjih radnika Diokija, koji su pred Trgovačkim sudom tražili ubrzanje stečajnog postupka i isplatu svojih tražbina, u kojoj ta tvrtka u stečaju ističe da do danas nije primila obvezujuću ponudu investitora po kojoj bi Odbor vjerovnika i stečajni upravitelj mogli postupati.


Nažalost, na oglase prodaje postrojenja koja predstavljaju veće vrijednosti, do sada nije pristigla nijedna ponuda. U zadnjem oglasu procijenjena vrijednost postrojenja umanjena je sukladno preporuci Odbora vjerovnika, a to će biti tendencija i u daljnjem oglašavanju, upozorava Dioki u priopćenju.


Značajni dio imovine stečajnog dužnika predstavlja vlasništvo nad Dina – Petrokemijom koja se nalazi u postupku predstečajne nagodbe. Preduvjet uspješnog dovršetka nagodbe je ulazak investitora u Dinu, a dosad je jedino Devon Trading & Finance Limited uputio pismo namjere u kojem je pokazao interes za stjecanje većinskog udjela u Dina – Petrokemiji, pokretanje proizvodnje, te daljnje investiranje u razvoj proizvodnih kapaciteta.


Preduvjet investitora za predaju obvezujuće ponude je postizanje dogovora s vjerovnicima koji nisu potpisali predstečajnu nagodbu, a to su prvenstveno hipotekarni vjerovnici, odnosno vjerovnici s osiguranim tražbinama, ističe se u priopćenju.


Osim namirenja vjerovnika, zadatak stečajnog upravitelja je osiguranje vođenja stečajnog postupka i zaštite imovine. U slučaju Diokija u stečaju to znači i osiguranje fizičke zaštite lokacije i postrojenja koja se protežu na velikoj površini, a to predstavlja velike troškove komunalne naknade i osiguranja imovine. Također, s obzirom na proizvodnju koja se na lokaciji obavljala, značajan zahvat je saniranje lokacije od opasnih i neopasnih otpada.


Iz Diokija odbacuju i optužbu prosvjednika o uplitanju bivše Uprave i bivšeg većinskog vlasnika Mislava Ježića u vođenje stečajnoga postupka kao »običnu insinuaciju i izmišljotinu«.


Rad stečajnog upravitelja nadzire Odbor vjerovnika i pomaže mu u radu i vođenju tijeka stečajnog postupka. Odmah nakon otvaranja stečajnog postupka, stečajni sudac imenovao je Odbor vjerovnika koji je na Skupštini vjerovnika potvrđen uz smanjenje broja članova. Održano je pet sjednica Odbora vjerovnika na kojima su odluke donošene najčešće jednoglasno, stoji u Diokijevom priopćenju.