Kriza manjinskog medija

Radin: Pantovčak se zanima za EDIT

Kim Cuculić

Furio Radin Arhiva

Furio Radin Arhiva

Novinsko-izdavačka ustanova Edit se nalazi u vrlo teškoj financijskoj situaciji: plaće su smanjene za 20 posto i upitno je što će se dogoditi sa sljedećom i da li će uopće biti isplaćena, Ministarstvo kulture RH smanjilo je dotacije prema Editu za 50 posto, a Ured za manjine za 10 -15 posto, a nastali su problemi i s dotacijama iz Italije



Teška kriza koja potresa izdavačku kuću Edit i dnevni list na talijanskom jeziku La Voce del popolo, bila je povod za sazivanje izvanredne skupštine Sindikata novinara i Radničkog vijeća Edita. Kako su podsjetili sindikalisti, Novinsko-izdavačka ustanova Edit se nalazi u vrlo teškoj financijskoj situaciji: plaće su smanjene za 20 posto i upitno je što će se dogoditi sa sljedećom i da li će uopće biti isplaćena, Ministarstvo kulture RH smanjilo je dotacije prema Editu za 50 posto, a Ured za manjine za 10 -15 posto, a nastali su problemi i s dotacijama iz Italije. Smanjen je i broj stranica dnevnika La Voce del popolo s 32 na 24 i prekinuta je suradnja s vanjskim suradnicima, dok osim smanjenja plaća prijeti i drastično smanjenje broja zaposlenih – čak i do 50 posto.


Problemi i od ranije


Sindikat novinara Edita upozorava da su ugrožena radna mjesta zaposlenika, a time i njihove obitelji. Stoga su sindikalisti najavili borbu za spašavanje radnih mjesta, naglašavajući ulogu Edita i La Voce del popola u očuvanju kulturnog i jezičnog identiteta talijanske zajednice na ovim prostorima. Istaknuto je da je uloga Edita u tome jedinstvena i nezamjenjiva, te da njegovu sudbinu ne može određivati tržište. Na izvanrednoj skupštini moglo se čuti i to da problemi Edita datiraju od ranije, a da su pokušaji oko modernizacije ove izdavačke kuće i La Voce del popola bili tek kratka iluzija. U potrazi za odgovorima na brojna pitanja, na izvanrednu skupštinu pozvani su zastupnik talijanske manjine i predsjednik Talijanske unije Furio Radin te predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul, koji su poručili da Talijanska unija – kao osnivač Edita – čini sve što može da se nađe rješenje za nastalu krizu. Furio Radin istaknuo je da će se Talijanska unija boriti da se zadrži što više radnih mjesta i da se radi na tome da se dugovi Edita smanje. Radin je također kazao da je Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović pokazao zanimanje za slučaj Edita. Radin je ukazao na jedinstveni položaj La Voce del popola i njegovu važnost koja nadilazi uobičajenu ulogu dnevnih listova. Rekavši da će raditi na tome da se financiranje Edita od strane Ureda za manjine i Ministarstva kulture vrati na prijašnju razinu, Radin je kazao da će razvoj situacije ovisiti o tome što će se događati na nacionalnoj razini.– Rješavanje situacije ovisi o talijanskoj strani, no smatram da najveću odgovornost ipak snosi Republika Hrvatska. U ovom slučaju najodgovornija je Hrvatska i zato ću se za Edit i La Voce nastaviti boriti u Zagrebu – poručio je Radin.

Najgora varijanta


Maurizio Tremul pristupio je problemima Edita s pravnog aspekta, navodeći kao mogući scenarij program zbrinjavanja viška zaposlenika i osiguravanje otpremnina, dok bi najgora varijanta bila gašenje. Na pitanje iz redova zaposlenika tko je kriv za nastalu situaciju, nije se mogao dobiti konkretan odgovor. Za komentar nastale situacije zamoljen je i Oskar Skerbec, predsjednik CDA – Consiglio di amministrazione, koji veliki problem vidi u stavu novog Ministarstva kulture RH prema manjinama i neprofitnim udrugama. Skerbec je kazao da je potrebno učiniti sve da što manje osoba napusti Edit, te da prije mogućih rezova treba napraviti detaljnu analizu. V.d. direktor, Edita Errol Superina rekao je da su troškovi srezani i da se učinilo sve što se moglo da se osigura normalno funkcioniranje, no da se s novim udarcem iz Zagreba teško može krenuti dalje. Na izvanrednoj skupštini otvorena su brojna pitanja, no konkretnih odgovora nema. Stanje u Editu je neizvjesno i među zaposlenicima vlada atmosfera nesigurnosti. Izlaženje La Voce del popola, kako doznajemo od sindikalista, za sad nije upitno, no što će se događati u budućnosti – teško je predvidjeti. Moglo se čuti i da je rješavanje krize u Editu pitanje političke volje, a nametnulo se i pitanje tko će preuzeti odgovornost za moguće rezove i po kojem modalitetu će oni biti učinjeni.