Skandal

Rada Borić: ‘Novinarka Slobodne Dalmacije žrtva je seksualnog uznemiravanja’

Hina

U opisu događaja nigdje se ne navodi, primjećuje Borić, da su četvorica muškaraca, predlagali novinarki »da se s njima dođe u kuću družit malo«, »ona i njih četiri«, kako je to opisala napadnuta novinarka



Koordinatorica kampanje Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama i zastupnica Lijevog bloka u Skupštini grada Zagreba Rada Borić ustvrdila je, u komentaru u petak navečer, da je novinarka »Slobodne Dalmacije« Andrea Topić prilikom incidenta u Ivanbegovini bila žrtva seksualnog uznemiravanja.


Borić (Nova Ljevica) također je upozorila da je PU splitsko-dalmatinska najavila podnošenje kaznene prijave protiv četvorice muškaraca samo za kazneno djelo protupravnog oduzimanja slobode i oštećenja tuđe stvari, a da je olako prešla preko očitih dokaza o seksualnom uznemiravanju koje je doživjela novinarka Slobodne Dalmacije.


Po njezinim navodima, Andrea Topić žrtva je seksualnog uznemiravanja o čemu svjedoči video-snimka s poprišta napada.




PU splitsko-dalmatinska najavila je u petak da će nakon kriminalističkog istraživanja podnijeti kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu protiv četvorice muškaraca zbog sumnje da su počinili kazneno djelo protupravnog oduzimanja slobode i oštećenja tuđe stvari. Četvorka je u blizini kuće ministra Milana Kujundžića u Ivanbegovini verbalno napala žensku osobu, a nakon toga okružila osobno vozilo u koje je ušla da bi se sklonila, a prilikom pokušaja odlaska s mjesta događaja, zapriječili su joj odlazak i oštetili automobil, navela je PU.


U opisu događaja nigdje se ne navodi, primjećuje Borić, da su četvorica muškaraca, predlagali novinarki »da se s njima dođe u kuću družit malo«, »ona i njih četiri«, kako je to opisala napadnuta novinarka. Borić se pita hoće li se ponovno, po tko zna koji put, pokazati da »institucije« ne razumiju što je nasilje nad ženama.


Po opisu novinarke, četvorica napadača nisu samo okružila vozilo niti joj zapriječila odlazak, već su je, kako navodi, doslovce zatvorili i sjatili se oko nje tako da nije imala gdje i nije mogla ništa drugo nego se zatvoriti u vozilo.


Borić navodi da je opisana scena udžbenički primjer seksualnog uznemiravanja i prijetnje silovanjem, o čemu govori i nagon za povraćanjem i napad panike koje je novinarka doživjela, a što su reakcije koje nerijetko ističu žene koje su bile suočene s prijetnjom silovanjem, prepoznajući ‘ponude’ i mogući ishod.


Koordinatorica kampanje protiv nasilja nad ženama u komentaru se pita smije li se dopustiti da bilo koja institucija olako prijeđe preko dokaza o seksualnom zlostavljanju te ističe da svako nasilje koje ignoriramo ili umanjujemo legitimira nasilje i vodi novim nepravdama te da je vrijeme da takva praksa prestane.