Simpozij u Dubrovniku

Rački: Odlazak liječnika neće utjecati na broj transplantacija u Hrvatskoj

Hina

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

»Taj problem se neće odraziti na program transplantacije u Hrvatskoj. Apsolutne brojke kod nas nisu velike, ali dobra organiziranost sustava i sve veća ulaganja u sustav je nešto što će u budućnosti održati zainteresiranost mladih da se bave takvom medicinom. U našim centrima imamo sve više mladih koji su voljni nastaviti ovim putem i koji će kroz koju godinu postati vrhunski stručnjaci i nastaviti put koji smo doveli na ovu razinu«, rekao je



DUBROVNIK  Predsjednik hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Sanjin Rački rekao je u petak u Dubrovniku kako odlazak liječnika iz Hrvatske neće ugroziti transplantacijsku medicinu u Hrvatskoj, koja je po broju doniranih organa i obavljenih transplantacija na milijun stanovnika već godinama u svjetskom vrhu.


U izjavi na marginama simpozija »Hrvatska transplantacijska škola s međunarodnim sudjelovanjem«, koja se od petka do nedjelje održava u Dubrovniku, Rački je istaknuo kako Hrvatska spada među vodeće zemlje svijeta po broju transplantacija na milijuna stanovnika, koje se u obavljaju u svega četiri centra – KBC Zagreb i KBC Merkur u Zagrebu, KBC Rijeka te KBC Osijek.


»U ta četiri KBC-a stopa transplantacije bubrega na milijun stanovnika je najviša u svijetu«, rekao je Rački te dodao kako smo u svjetskom vrhu i po stopi transplantacija srca i jetre. Na upit koliko odljev hrvatskih liječnika u zemlje EU utječe na transplantacijsku medicinu u Hrvatskoj, Rački ističe kako nema nikakvog razloga za zabrinutost.




»Taj problem se neće odraziti na program transplantacije u Hrvatskoj. Apsolutne brojke kod nas nisu velike, ali dobra organiziranost sustava i sve veća ulaganja u sustav je nešto što će u budućnosti održati zainteresiranost mladih da se bave takvom medicinom. U našim centrima imamo sve više mladih koji su voljni nastaviti ovim putem i koji će kroz koju godinu postati vrhunski stručnjaci i nastaviti put koji smo doveli na ovu razinu«, rekao je. Dodao je kako u sustavu transplantacijske medicine i danas kao i prije vlada veliki entuzijazam u radu.


Rački je ustvrdio i kako je tijekom prošle godine ukupno transplantirano čak 372 organa, od čega 190 bubrega, 123 jetre te 34 srca. »Hrvati imaju visoko razvijenu svijest o potrebi doniranja organa, jer znaju da nakon smrti svojih bližnjih organi trebaju nekome drugome kome mogu spasiti život. Oni su tradicionalno vezani uz obitelj i imaju tu svijest o potrebi pomaganja drugima«, rekao je Rački te dodao kako većina ljudi koji prime transplantirani organ s njime i umre.


»Rizik odbacivanja je uvijek prisutan, ali je najveći u prvih šest mjeseci. U prvoj godini 95 posto bolesnika zadrži svoj funkcionirajući organ, a nakon pet godina stopa uspješnosti je veća od 85 posto«, rekao je Rački. Kazao je kako transplantacijska medicina u Hrvatskoj napreduje već 45 godina, a naročito od 2007. godine kad se Hrvatska pridružila Eurotransplantu, međunarodnoj organizaciji za razmjenu organa.


»Broj bolesnika koji primjerice čekaju bubreg značajno se smanjio posljednjih godina, a prosječno čekanje na bubreg je godinu dana. Prije ulaska u Eurotransplant prosječno vrijeme čekanja je bilo sedam godina«, rekao je Rački.


Hrvatska transplantacijska škola održava se drugi put u Dubrovniku, a ove godine okupila je liječnike iz osam zemalja – Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Rumunjske.