Spor oko Savudrijske vale

RUŽA TOMAŠIĆ BI ANGAŽIRALA VOJSKU Pozvala Vladu da silom obrani morsku granicu sa Slovenijom

Hina

»Akcije slovenske policije u onome što su do rješenja graničnog spora hrvatske vode protuzakonite su i naša policija, a po potrebi i vojska, na to trebaju reagirati«, rekla je Tomašić



ZAGREB Predsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić pozvala je u četvrtak vladu da silom obrani morsku granicu sa Slovenijom te policijom i vojskom odgovori na postupke slovenske policije protiv hrvatskih ribara u spornoj Savudrijskoj vali.


Slovenska policija najavila je visoke kazne protiv hrvatskih ribara zbog lova u dijelu zaljeva koji Ljubljana smatra slovenskim, a Zagreb hrvatskim teritorijem.


Umjesto da tješi ribare kako neće morati plaćati kazne, Tomašić smatra da vlada mora onemogućiti Slovence u tome da bilo kome pišu kazne u hrvatskim vodama.




»Akcije slovenske policije u onome što su do rješenja graničnog spora hrvatske vode protuzakonite su i naša policija, a po potrebi i vojska, na to trebaju reagirati«, rekla je Tomašić na svojim internetskim stranicama.


Kaže da joj je žao što su se Slovenci odlučili »na ovaj jednostrani i pomalo sirovi potez, ali nitko ih na to nije silio«. »Izabrali su na silu rješavati spor pa se sa silom moraju i suočiti«, istaknula je Tomašić, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.


Ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću poručila je da bude odlučan, a ministru branitelja Tomislavu Medvedu »mudar i smiren«, misleći na ultimatum koji su branitelji dali vladi za rješenje spora sa Slovenijom.


Vukovarski branitelj Petar Janjić Tromblon uputio je u četvrtak pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem mu daje 72 sata da riješi problem sa Slovenijom i najavljuje da će u suprotnom organizirati 100 ribarskih brodova i brodica ratnih veterana koji će zaštititi hrvatsku morsku državnu granicu sa Slovenijom.


»Braniteljima koji najavljuju akcije zahvalite na želji da se još jednom žrtvuju za domovinu, ali ih i uvjerite da Hrvatska, kao svaka ozbiljna država, ima državne službe i institucije koje su dorasle zadatku i koje su jedine pozvane rješavati ovakve situacije«, rekla je Tomašić.


U ministarstvu poljoprivrede traje sastanak ministra Tomislava Tolušića i predstavnika drugih resora s istarskim ribarima koji traže siguran i nesmetan rad u Savudrijskoj vali i rješenje za kazne iz Slovenije.