Roll up model

RUSI OD SUDA TRAŽE ZABRANU PODIZANJA NOVOG KREDITA Sberbank tuži izvanrednu upravu Agrokora

Jagoda Marić

Reuters

Reuters

Iz Sberbanke upozoravaju da bi omogućavanje roll upa  bilo na štetu ostalih vjerovnika čija su potraživanja također stara, ali nisu dobila prvenstvo naplate. Najnoviji potez usmjeren je tomu, pojašnjavaju u Sberbanci, da se osigura prevođenje izvanredne uprave u skladu sa zakona i na korist svih dionika



Ruska Sberbanka  pokušat će preko suda spriječiti izvanrednu upravu Agrokora da podigne novi kredit po roll up modelu, odnosno da na ime novih kredita bankama koje ih odobre za isti iznos starih potraživanja priznaju prvenstvo naplate. 


Kako je prenijela agencija Bloomberg Sberbank je danas od Trgovačkog suda u Zagrebu zatražila da zabrani Agrokoru sklapanje takvih  financijskih aranžmana,  jer vjeruju da  hrvatsko zakonodavstvo ne priznaje takav model kreditiranja, a dodaju i da je u suprotnosti s Lex Agrokorom, koji pravo prvenstva naplate daje novim kreditima podignutim za likvidnost, ali ne i starim koji su odobreni prije otvaranja postupka izvanredne uprave.


 Iz Sberbanke upozoravaju da bi omogućavanje roll upa  bilo na štetu ostalih vjerovnika čija su potraživanja također stara , ali nisu dobila prvenstvo naplate. Najnoviji potez usmjeren je tomu, pojašnjavaju u Sberbanci, da se osigura prevođenje izvanredne uprave u skladu sa zakona i na korist svih dionika.  




U Izvanrednoj upravi sinoć nismo uspjeli dobiti reakciju na potez Sberbanke,  jer sa zahtjevom nisu upoznati, no ukoliko mu Trgovački sud udovoljii, to bi moglo dovesti u pitanje podizanje kredita i nastavak poslovanja Agrokora. Ranije su iz Agrokora upozoravali da roll up možda nije predviđen Lex Agrkorom, ali da  Vjerovničko vijeće može  dati zeleno svijetlo za ugovaranje kredita po tom modelu.