Dobra vijest

RUSI DOLAZE Turoperateri najavljuju dobre vijesti, u Hrvatsku ih stiže preko 200 tisuća

Biljana Savić

Ruski turoperatori požuruju na rezervacije u HrvatskojRusi su dobri gosti, pa je vijest o preporuci Rusima da što prije rezerviraju mjesta u hrvatskim hotelima, s obrazloženjem da su aranžmani do sredine kolovoza skoro pa rasprodani, odlična vijest



Rusi su uvijek rado viđeni turisti – puno troše i odsjedaju u luksuznim apartmanima. Tim više je odlična vijest da ruski turoperatori preporučuju svojim građanima da što prije rezerviraju mjesta u hrvatskim hotelima s obrazloženjem da su aranžmani do sredine kolovoza skoro pa rasprodani. Štoviše, ruski turoperatori svojim građanima koji žele ljetovati u Hrvatskoj poručuju da »ne pobrinu li se na vrijeme o smještaju, neće moći rezervirati željeni hotel« i ocjenjuju da je »dobro što mnogi Rusi već znaju da ako žele konkretni hotel, rezervirati treba u siječnju, jer u veljači već može biti kasno«. I zrakoplovne linije za Hrvatsku ove će godine biti intenzivnije pa će, uz izravne letove Aeroflota iz Moskve za Zagreb, Pulu, Split i Dubrovnik, kompanija Sibir uspostaviti let iz Sankt Peterburga.



Nakon što je prošle godine s poljskog tržišta ostvareno više od 970 tisuća dolazaka i 6,3 milijuna noćenja, što predstavlja porast veći od 20 posto, prema najavama s poslovne radionice HTZ-a koja je jučer održana u Varšavi, ove se godine očekuje nastavak pozitivnih trendova s poljskog tržišta.


– Poljski turisti od destinacija najčešće biraju dalmatinske destinacije i preferiraju obiteljski smještaj u kojem su tijekom prošle godine ostvarili više od 4 milijuna noćenja. Riječ je o tržištu na kojem, u slučaju još jače promocije, možemo ostvarivati još bolje rezultate u ostalim segmentima naše ponude – kaže Kristjan Staničić.





Prošle je godine Hrvatsku posjetilo više od 130 tisuća ruskih turista što je 10 posto više nego godinu ranije, a ove godine očekuje se 10 do 12 posto više ruskih turista te bi njihov broj mogao narasti i do 200 tisuća.


Direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Moskvi Rajko Ružička ističe da je zanimanje ruskih touroperatora, agencija, ali i turista za Hrvatsku posljednje dvije tri godine značajno porastao.


– Predstavništvo HTZ-a u Moskvi svjesno je da su rani bukinzi za Hrvatsku s ostalih tržišta u punom jeku i upravo stoga radimo na motivaciji ruskih touroperatora kako se ne bi dogodilo da ostanu bez potrebne količine smještajnih kapaciteta – kaže nam Ružička i napominje da je zbog ubrzanja procesa sklapanja ugovora između ruskih i hrvatskih partnera i osiguravanjem dovoljno smještaja za ruske turiste, 23. ovoga mjeseca u Moskvi, u organizaciji Predstavništva HTZ-a u Rusiji, održana već tradicionalna radionica Sell Croatia čime je službeno otvorena ovogodišnja sezona promocije Hrvatske kao turističke destinacije u Ruskoj Federaciji. Također, direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić planira prisustvovati sajmu u Moskvi koji će biti održan od 13. do 15. ožujka ove godine.


– Hrvatska turistička zajednica nastavlja provoditi snažne marketinške aktivnosti na ruskom tržištu, a rezultat toga su pozitivni trendovi ostvareni u posljednje tri godine tijekom kojih smo zaustavili pad prometa ruskih turista. Procjenjujemo da ćemo tijekom 2018. godine doseći željenu brojku od više od 200 tisuća dolazaka ruskih turista u Hrvatsku – ocjenjuje Staničić.