Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Odvajanje smeća

ROK TRI MJESECA Gradovima i općinama prijete kazne od 100 do 300 tisuća kuna ako ne uvedu novi sustav sortiranja otpada

Snimio Damir ŠKOMRLJ
Snimio Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 4. studeni 2017. u 7:36 2017-11-04T07:36:00+01:00

Do 1. veljače, dakle, svi stanovnici Hrvatske pred svojim kućama odnosno zgradama morat će imati poseban kontejner odnosno kantu za kuhinjski i vrtni otpad (biootpad) i posebno za miješani komunalni otpad te će im se pražnjenje i odvoz tih kanti naplaćivati

ZAGREB Hrvatskim gradovima i općinama preostala su još samo tri mjeseca da organiziraju novi sustav koji će zadovoljiti zadaće EU-a. Ne učine li to, bit će kažnjavani sa 100.000 do 300.000 kuna svaki put kad inspekcija ustanovi da sortiranja otpada još nema, a njihovi gradonačelnici i načelnici sa 15.000 do 25.000 kuna.

Do 1. veljače, dakle, svi stanovnici Hrvatske pred svojim kućama odnosno zgradama morat će imati poseban kontejner odnosno kantu za kuhinjski i vrtni otpad (biootpad) i posebno za miješani komunalni otpad te će im se pražnjenje i odvoz tih kanti naplaćivati.

Na svakih petnaestak objekata morat će na javnim površinama pak biti osigurani spremnici za, posebno, papir i karton, plastiku, metal i staklo, čije se odlaganje neće naplaćivati. U teoriji, to bi trebalo smanjiti račune onima koji budu više sortirali.

Kućanstvo odnosno zgrada morat će s komunalnim društvom godinu dana unaprijed dogovoriti, i ugovorom definirati zakupljeni volumen u kantama za biootpad i miješani otpad te broj pražnjenja tih kanti, dok će istim ugovorom biti propisana i kazna za stanare koji otpad ne budu sortirali, odnosno u miješani komunalni, ili biootpad, budu ubacivali ono što tamo ne pripada.

Kolike će te kazne biti, propisat će komunalna društva, a komunalni bi redari pak trebali nadzirati stanje na terenu. Kako će u praksi to izgledati, odnosno na koji će se način stanarima osigurati da netko sa strane u njihove kante ne ubacuje otpad, zasad nije poznato. Ako stanari u zgradama ne uspiju pak međusobno dogovoriti koliki volumen kante, i broj odvoza žele, umjesto njih će to propisati komunalno društvo.

Račun za odvoz otpada imat će fiksni i varijabilni dio, pri čemu će varijabilni ovisiti o volumenu kante i broju pražnjenja, dakle i on će biti unaprijed fiksiran.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.