Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 1
Sutra: 24° 26° 12
25. svibnja 2018.
Odbijenica

ROK ISTEKAO U SRIJEDU Vlada prekršila Poslovnik Sabora da se ne bi očitovala o - "Za dom spremni"

Ilustracija V. Karuza
Ilustracija V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 19. svibanj 2017. u 8:53 2017-05-19T08:53:00+02:00

Možda će premijer Plenković reći da ga, poput mnogih stvari, niti saborski Poslovnik ne impresionira – ironično je komentirao potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin, koji je autor interpelacije

ZAGREB Vlada Andreja Plenkovića odbila se očitovati o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade »radi nečinjenja Vlade u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava Za dom spremni«. Banskim dvorima rok je za to istekao u srijedu, ali ostala je mogućnost da Vlada mišljenje o interpelaciji ipak usvoji na jučerašnjoj sjednici. To se, međutim, nije dogodilo.

U Poslovniku Sabora navodi se da se interpelacija uvrštava u dnevni red i u slučaju da se Vlada ne očituje o njoj. No, prekršen je članak Poslovnika kojim se propisuje da je »Vlada obvezna, povodom interpelacije, dostaviti predsjedniku Sabora, najkasnije u roku od 15 dana od dana primitka interpelacije, izvješće s mišljenjima i stajalištima povodom interpelacije«. Božo Petrov je kao predsjednik Sabora ovaj dokument dostavio Vladi 2. svibnja, nakon što ga je SDP 20. travnja poslao u proceduru.

– Možda će premijer Plenković reći da ga, poput mnogih stvari, niti saborski Poslovnik ne impresionira – ironično je jučer komentirao potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin, koji je autor interpelacije.

On ističe da Poslovnik, doduše, dopušta da zastupnici raspravljaju o interpelaciji premda Vlada o njoj ne da mišljenje, ali smatra da je Plenković trebao postupiti drukčije.

– Ako postoji interpelacija o radu Vlade, logično je da se Vlada o tome očituje. Naročito što u Poslovniku Sabora piše da joj je to obveza. Na našu interpelaciju vezanu za najavljenu renacionalizaciju Ine i privatizaciju HEP-a Vlada je početkom veljače dala mišljenje u propisanom roku. Čini se da je Plenkoviću Za dom spremni politički osjetljivija tema nego Ina – rekao nam je Grbin.

SDP je novu interpelaciju inicirao zato što Vlada nije uklonila spomen-obilježje poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu, na kojem je Za dom spremni. Socijaldemokrati predlažu da Sabor »izrijekom utvrdi nedopustivost korištenja ustaškog pozdrava, te da Vladi naloži poduzimanje radnji potrebnih za uklanjanje spomen-ploče s riječima Za dom spremni u grbu udruge HOS, na isti način na koji su prethodne vlade postupale u usporedivim situacijama«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka