Vremenska prognoza

RIJEKA U MINUSU Malo snijega zabijelilo i dijelove Kvarnera. Doznajte što nas čeka idućih dana

P. N.

Ilustracija Damir Škomrlj

Ilustracija Damir Škomrlj



Veći dio riječkog područja noćas je bio u minusu, a Rijeke se jutros u 6 sati probudila na minus 1,2 stupnja Celzijusa. U Gorskom kotaru je temperatura i ispod -5°C. Uz dotok hladnijeg zraka spušta se i nešto vlage pa je mjestimice na riječkom području u četvrtak kasno navečer, piše RiMeteo, prolazno bilo i snijega, koji je čak i uspio zabijeliti površine.


Zoran Vakula za HRT najavljuje kako će temperatura danas biti većinom još malo niža, ali uz ipak malo slabiji vjetar. Prolazno jaka bura ponovno će zapuhati potkraj nedjelje. Za vikend malo manje hladno, a početkom novoga tjedna ponovno se povećava vjerojatnost za “minuse” i uz more, na kopnu ujutro i izraženije.


Zimskom će ugođaju pridonositi i povremene snježne pahulje, koje se ponegdje na kopnu mogu i zadržavati na podlozi, najprije već do petka ujutro, pa još češće tijekom vikenda.





U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno, uz povremeni mjestimični snijeg u malim količinama. Vjetar u slabljenju, ali još u noći i prijepodne često umjeren, ponegdje i jak. Temperatura zraka uglavnom između -4 i 1 °C. Mali dnevni hod temperature bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz također puno oblaka i samo malo sunčanih sati, ponegdje i nimalo. Pahulje će biti rijetke, više za dekoraciju, nego za ozbiljniju smetnju u prometu.


No, zato će bura na sjevernom Jadranu i dalje stvarati probleme. Srećom, manje nego u četvrtak. Uz nju će prijepodne biti sunčano, a poslijepodne ponovno oblačnije, vrlo rijetko uz mogućnost za slabe oborine. U gorju će biti hladno u noći uz povremen snijeg, ali i jak vjetar, pa je putovanje najbolje odgoditi na prijepodne ili rano poslijepodne. Navečer ponovno oblačnije, uz pahulje. Snijega će ponovno biti i u unutrašnjosti Dalmacije, osobito u noći i ujutro, a tijekom dana uglavnom bez oborine te barem djelomice sunčano. Na srednjem Jadranu još sunčanije, premda i dalje relativno hladno, uz često jaku i olujnu buru i sjeverni vjetar, ali ipak slabiji nego u četvrtak. More će biti valovito, ponegdje i jače valovito. Podjednako valovito i vjetrovito bit će i na jugu Hrvatske, i pritom relativno hladno, premda pretežno sunčano. No, posvuda ne i sasvim suho. Malo je kiše moguće većinom na otocima i u Konavlima. Za vikend malo manje hladno, na kopnu uz česte oborine, a početkom novog tjedna…


Na kopnu u subotu ujutro još hladnije, a ni dnevna temperatura neće biti znatno iznad 0 °C. Sjeverni i sjeverozapadni vjetar će oslabjeti, a u subotu će prolazno biti i jugozapadnjaka. Povremeno će padati slab snijeg, za vikend i malo susnježice i kiše koja se može smrzavati u dodiru s tlom, pa svakako treba pripazati na poledicu. Oprez u prometu bit će nužan i početkom novoga tjedna. I na Jadranu u subotu zimski uvjeti, ponegdje uz jutarnje “minuse”, a osim kiše, mjestimice može zalepršati i pokoja pahulja snijega. U nedjelju ipak malo viša temperatura, ali i ponovno jača bura, koja će u drugom dijelu ponedjeljka slabjeti. No, zamjetnijeg zatopljenja i stabilizacije vremena neće biti ni u prvom dijelu novoga tjedna.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković.