Zatočeni u Angoli

RIJEČKI POMORCI SE VRATILI Bili smo okruženi žicom i čuvarima, htjeli su da priznamo krivnju na sve načine

Marinko Glavan

Vanja Maračić, Duško Jelača i Predrag Brazzoduro, Foto: R. BMRALJ

Vanja Maračić, Duško Jelača i Predrag Brazzoduro, Foto: R. BMRALJ

Prvi časnik Vanja Maričić istaknuo je da su optuženi u prvom redu jer su stranci, te da je svatko od njih htio izvući novac



RIJEKA Duško Jelača i Vanja Maričić, pomorci koji su tri mjeseca proveli u kućnom pritvoru u Angoli zbog lažnih optužbi za krađu brodskog goriva, vratili su se kućama u Rijeku.


Obojica pomoraca, zapovjednik Jelača i prvi časnik Maričić, u Sindikatu pomoraca su zahvalili svima koji su se na bilo koji način uključili u rješavanje njihova slučaja, službeno okončanog prije nekoliko dana, odbacivanjem svih optužbi koje je protiv njih angolskoj policiji podnijela kompanija Tidewater, za koju su radili, i to zbog nedostatka dokaza.


– Velika pomoć bio nam je upravo Sindikat pomoraca i gospodin Brazzoduro koji je radio na našem slučaju. Također, želimo istaknuti ulogu gospodina Ante Čipčića, Hrvata već dugi niz godina nastanjenog u Angoli, koji se angažirao kao naš prevoditelj i općenito nam puno pomogao.




– Najteže je bilo psihički sve to podnositi. Od samog početka, kada nam je njih trideset-četrdeset upalo na brod, bez da nam itko kaže zašto.


Nismo bili fizički zlostavljani, ali ta neizvjesnost, kad ne znate što će biti s vama, a znate da ste u državi gdje caruje korupcija, to je bilo teško podnijeti.


Skinuli su nas s broda, stavili u hotel okružen bodljikavom žicom i čuvarima, nismo imali mogućnosti da se branimo, jer nismo dugo vremena mogli doći do nikakvih papira, dokumenata vezanih uz naš slučaj, a tamo stvari funkcioniraju na način da su nas pokušali navesti da priznamo krivnju na sve moguće načine.


Ako nismo toliko ukrali, onda smo ovoliko, ali u svakom slučaju mi smo krivi, kazao je Jelača, koji je potvrdio mogućnost da sudskim putem zatraži odštetu od kompanije koja je njega i ostale brodske časnike neutemeljeno optužila za ilegalnu prodaju 104 kubična metra brodskog goriva.


– Naši odvjetnici u Angoli žele tužiti kompaniju, ali prvo se moramo malo odmoriti i doći k sebi, pa ćemo vidjeti hoćemo li išta dalje poduzimati.


Prvi časnik Maričić istaknuo je da su optuženi u prvom redu jer su stranci, te da je svatko od njih htio izvući novac.


– Vlasnik hotela u koji smo prisilno smješteni je rođak istražitelja, koji je dobro zaradio na tome. Jednako kao i odvjetnici i svi ostali. Držali su nas gotovo dva mjeseca bez da je protiv nas službeno otvorena istraga ili pokrenut sudski postupak.


Svo to vrijeme govorili su nam da sve žele raditi po zakonu, a od prvog dana nisu radili po zakonu, jer su nas iskrcali s broda, a brod je nastavio raditi s novom posadom, iako se to kosi sa svim zakonima i međunarodnim propisima, jer brod je, ako je počinjeno kazneno djelo, mjesto zločina i dokazni materijal u postupku, kazao je Maričić.


Glavni tajnik Sindikata pomoraca Neven Melvan kazao je kako je riječ o novom ružnom primjeru kriminalizacije pomoraca, koji su česta meta neutemeljenih optužbi diljem svijeta, te nerijetko završavaju u zatvorima za djela koja nisu počinili.


Kriminalizacija je jedan od najvećih problema s kojima se pomorci danas suočavaju, dodao je savjetnik u Sindikatu Predrag Brazzoduro.


– U ovom slučaju brod je preteresen bez ikakvog naloga, pomorci su ispitivani bez tumača, a od njih je traženo da potpisuju dokumente koje ne razumiju. Protupravno su zadržani, ponovno bez sudskog naloga, oduzete su im putovnice, dok je filipinski pomorac koji ih je bez dokaza optužio, te dvaput mijenjao iskaz tijekom istrage, pušten da slobodno ode kući, rekao je Brazzoduro.