Razočaran. ali ne i utučen

REAKCIJA IVICE TODORIĆA Ostajem u Londonu još jedno 25 dana, moram dalje u fajt protiv korupcije

P. N.

Reuters

Reuters

'Iako sam vrlo razočaran današnjom presudom, to me neće spriječiti u razotkrivanju neobuzdane korupcije na samom vrhu hrvatske Vlade kako bi oni odgovorni bili privedeni pravdi', napisao je Todorić



Danas je na Visokom sudu u Londonu održano ročište na kojem je odlučeno da će osnivač Agrokora, Ivica Todorić, biti izručen Hrvatskoj. Odluku je komentirao sam Ivica Todorić, prenosi televizija N1.


“Čujte, ovo je za mene bio jedan poslovni potez. Odlučio sam se doći u London, ostao godinu dana, u tom svom poslu u Londonu sam obavio sve zadatke koje sam stavio pred sebe. Ostajem ovdje još jedno 25 dana. Kolege će dati izjavu za medije. Naravno da sam razočaran, ali u krajnjoj liniji ja moram dalje u fajt. Ovo me neće zaustaviti, ja ću još jače krenuti naprijed”, rekao je Todorić po izlasku sa suda.


Očekuje li da će na slobodi čekati izručenje? “Da, da, idem doma. Ja sam slobodni građanin”, odgovorio je novinarima koji su ga pitali i je li spreman za Remetinec?




“Kako ne, ja sam za sve spreman.”


Na pitanje očekuje li u hrvatskoj oslobađajuću presudu, Todorić je odgovorio: “Za što? Zašto bih ja bio osuđen?”.


Novinari su pitali Todorića ima li poruku za premijera Plenkovića, kojeg je često napadao u svojim objavama na blogu.


“Gospodin Plenković je jučer od mene dobio kaznenu prijavu. Ja idem dalje”, odgovorio je.


Posvetio sam se otkrivanju istine o tajnovitoj skupini nalik mafiji 


 Osnivač Agrokora Ivica Todorić, koji će uskoro biti izručen Hrvatskoj, dao je u četvrtak, odmah nakon odluke o izručenju, izjavu novinarima, a ubrzo je poslao i pisano priopćenje u kojem najavljuje da će se nastaviti boriti protiv korupcije. 


Todorićeva pisana izjava glasi:


»Od odlaska iz Hrvatske posvetio sam se otkrivanju istine o tajnovitoj skupini nalik mafiji koja nikome ne odgovara, a koja je ukrala Agrokor od mene i više od 15.000 običnih dioničara, istovremeno riskirajući životne prihode naših 60.000 zaposlenika.


Poruke e-pošte i prijepisi koji su procurili jasno ukazuju na korumpirani politički proces koji su orkestrirali najviši čelnici hrvatske Vlade, pritom djelujući izvan granica zakona i namjerno kršeći desetke zakona i propisa samo kako bi ispunili svoje korumpirane ciljeve.«


Udvostručit ću svoje napore


»Iako sam vrlo razočaran današnjom presudom, to me neće spriječiti u razotkrivanju neobuzdane korupcije na samom vrhu hrvatske Vlade kako bi oni odgovorni bili privedeni pravdi. Pozivam hrvatske i međunarodne vlasti da pokrenu punu nezavisnu istragu o tajnim dogovorima između određenih članova hrvatske Vlade, privatnih kompanjona koji su sastavili Lex Agrokor i grabežljivih poduzeća koja su značajno utjecala na zakon u svoju korist, ponajprije fonda Knighthead Capital za ograničavanje rizika iz SAD-a i dviju banki u ruskom državnom vlasništvu.


Neće me zastrašiti politički i financijski motivirani napadi na mene. Umjesto toga, udvostručit ću svoje napore kako bih razotkrio zavjeru kojoj nema mjesta u modernoj demokratskoj Hrvatskoj. Očekujem da će se narednih dana i tjedana pojaviti još dokaza o tajnim dogovorima i nezakonitim radnjama, osobito ako se prosječni Hrvati ohrabre i progovore protiv ovog nečuvenog potkopavanja svoje zemlje.


Spreman sam se prepustiti istrazi vlasti; nemam što skrivati. No u najboljem je interesu hrvatske političke elite da me se ušutka. Optužbe protiv mene politički su i financijski motivirane i nema ni trunke dokaza da sam ikad uzeo novac iz Agrokora, poduzeća koje sam izgradio od nule i do kojeg mi je duboko stalo. S obzirom na nedavne poteze hrvatskih čelnika, zaista je dvojbeno hoće li se bilo kakva istraga o Agrokoru provesti nepristrano i bez političkog uplitanja.«