Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
19. siječnja 2019.
Previranja u SDP-u

RAZRIJEŠENA DILEMA Glasanje o povjerenju Bernardiću na Glavnom odboru bit će - javno

Foto Slavko Midžor / PIXSELL
Foto Slavko Midžor / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 29. rujan 2017. u 7:05 2017-09-29T07:05:00+02:00

Ja ću prvi tražiti da ostane javno. Članovi Glavnog odbora birani su regionalno i članovi stranke imaju pravo znati kakav je njihov politički stav, jasno i glasno, poručio je Zlatko Komadina

RIJEKA Kako sada stoje stvari, glasanje o povjerenju predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću na sutrašnjoj sjednici Glavnog odbora bit će – javno.

Potvrdio nam je to potpredsjednik stranke Zlatko Komadina.

»I po poslovniku glasa se javno, a ako netko želi da bude tajno, taj mora obrazložiti zašto bi bilo tajno, i o tome se onda glasa. Ja ću prvi tražiti da ostane javno. Članovi Glavnog odbora birani su regionalno i članovi stranke imaju pravo znati kakav je njihov politički stav, jasno i glasno«, kaže Komadina.

Hoće li pak biti isključivanja »neposlušnih« članova u liku Milanke Opačić ili Miranda Mrsića ili nekih drugih iz SDP-a, to i dalje nije jasno i vjerojatno će ovisiti o tijeku same sjednice, no da se stvaraju uvjeti za to pokazuje uvrštenje točke pod nazivom »Zahtjev za davanje ostavke na zastupničku dužnost« u dnevni red sjednice Glavnog odbora.

Samo opomena

Na pitanje o čemu se radi, predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić uputio nas je na točku 94., stavak 3, Statuta SDP-a, a ona kaže: »Ako zastupnik u Hrvatskom saboru krši Program SDP-a ili u toku mandata prijeđe u drugu stranku, Glavni odbor ga isključuje iz SDP-a i traži da podnese ostavku na zastupničku dužnost«.

To bi valjda trebalo značiti da, ako neki napuste stranku ili budu isključeni, još i vrate saborski mandat stranci, mada je on po Ustavu neotuđiv i pripada pojedincu, a ne stranci.

Za pretpostaviti je u svakom slučaju da će ova točka sigurno otvoriti raspravu najprije o Tomislavu Sauchi, koji je prvi takav primjer, a onda i o imenima onih koji su po stavu Predsjedništva nanosili štetu stranci svojim izjavama, dakle Milanki Opačić, Mirandu Mrsiću ili Peđi Grbinu.

Vraćanje mandata

Govori se i o tome da će se od zastupnika tražiti da potpišu da će vratiti mandat stranci ako napuste stranku. Time bi se provjerila njihova lojalnost, a i osigurao broj mandata. No zastupnici su protiv toga i kažu da ih nitko neće natjerati da priznaju da njihov mandat u Saboru, kako Ustav i kaže, nije neotuđiv. To je protuustavno, kažu.

No, raspoloženje je takvo, čini se, da bi mogli proći samo s – opomenom, jer nitko ne želi formiranje njihovog novog kluba zastupnika i raskol kluba zastupnika. 

Mi smo mirni

Iako Opačić, Mrsić, Grbin i ostali do subote šute, jedan od kritičara rekao nam je neslužbeno kako se osjeća:

– Potpuno smo mirni. Nitko od nas nije kršio program ni statut, nastupali smo cijelo vrijeme u duhu socijaldemokracije i SDP-a, radili u skladu s klubom zastupnika i dapače bili među najaktivnijim zastupnicima. Dakle, ako nas netko želi isključiti, može, ali argumenata za to nema.

Budući da je zaključak Predsjedništva bio da će se o sankcijama za njih raspravljati nakon izglasavanja (ne)povjerenja Bernardriću, jasno je da će se Predsjedništvo sastati ponovno i nakon Glavnog odbora u subotu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka