Konzultacije

RAZGOVORI NA PANTOVČAKU Glasnović otkrio uvjete za podršku Vladi

Hina

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Na kraju razgovora očekuje se i obraćanje predsjednice Republike Hrvatske



Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, na temelju Ustava RH, u petak održava razgovore o aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj sa čelnicima političkih stranaka i ostalim zastupnicima Hrvatskoga sabora, a prvi su jutros u predsjedničkin Ured stigli zastupnici HDS-a Branko Hrg i Goran Dodig te Josip Salapić iz HDSSB-a.


Predsjednica države razgovore održava na temelju članka 94. stavka 2 Ustava Republike Hrvatske prema kojem skrbi za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti. Na kraju razgovora očekuje se i obraćanje predsjednice Republike Hrvatske.


NOVO! 10:33 – Milorad Pupovac (SDSS) rekao je kako je Hrvatskoj potrebna demokratski usmjerena većina, ocijenivši da se novim izborima ne bi ništa bitno promijenili, a izgubili bismo vrijeme i novac.




NOVO! 9:33 – Goran Aleksić je pozvao na veliku koaliciju SDP-a i HDZ-a, koja je po njegovom mišljenju – jedino stabilno rješenje.


NOVO! 9:25 – “Ja ništa nisam odlučio dok nemam sve informacije. Prije sam najavio ono što sam napravio jučer. Neću biti ping-pong lopta između lijevog i desnog krila Udbe. Ima uvjete za podršku Vladi. Prvenstveno da se riješi problem HVO-a i da se otvore vrata hrvatskoj dijaspori”, rekao je Željko Glasnović.


NOVO! 9:13 – Nikome od onih koji su dosad razgovarali s predsjednicom se baš i ne ide na nove izbore.


“Novi izbori neće riješiti probleme, samo će ih zakomplicirati”, rekao je po izlasku Goran Dodig (HDS), a slično misli i Hrvoje Zekanović (HRAST).


– Treba pričekati da završe lokalni izbori, kaže Zekanović, dok je Bruna Esih izjavila kako je predsjednici rekla što i Plenkoviću. Podržava, kaže, Vladu, ali ne pod bilo kojim uvjetima.


Reformist Darinko Dumbović otvoreno također tvrdi da ne želi nove izbore.


– To bi bilo jako loše za Hrvatsku, dodao je.


—————————————————————-


U Hrvatskom saboru jučer nije izglasovano nepovjerenje ministru financija Zdravku Mariću (75 glasova bilo je protiv, a 75 je bilo za), o kojem se glasovalo temeljem interpelacije SDP-a.


U poslijepodnevnom nastavku sjednice predsjednik Sabora Božo Petrov, za čiji je opoziv potpisalo 79 zastupnika, podnio je ostakvu na mjesto predsjednika Sabora.


Sjednicu je nastavio voditi potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner (HDZ). Oporba, prvenstveno SDP, tvrdila je da Reiner nema pravo ‘sjediti u predsjedničkom stolcu’ jer više ne postoji parlamentarna većina, tumačeći kako to onda znači da ni on više nije potpredsjednik iz te većine. Reiner je podsjetio kako Hrvatski sabor nije glasovao o povjerenju Vladi ni premijeru, nego o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću, pa time nije propitivao ni parlamentarnu većinu.


Za danas prijepodne najavljena je sjednica saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav na čijem je dnevnom redu zahtjev za mišljenjem o povredi poslovnika Hrvatskog sabora, koji je podnio SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin.


Nakon sjednice saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav trebala bi biti nastavljena sjednica Hrvatskog sabora.