Koncesije, koncesije...

‘RAT’ ZA DJELIĆ OBALE Županiji nude ulaganje u plažu od milijun eura, a Opatija je nudi – drugome

Marina Kirigin

snimio Marin Aničić

snimio Marin Aničić

Na javni natječaj za dodjelu koncesije na dvije zone opatijskog kupališta javio se i Grand hotel Adriatic, koji se nalazi u susjedstvu hotela u izgradnji Domino Opatije. Prema riječima direktora Domina Opatija Mirzeta Jusufagića, iako je GH Adriatic dao dvije ponude, nisu bili najpovoljni ponuditelji na natječaju za dodjelu koncesije.



OPATIJA – Skupština Primorsko-goranske županije donijela je u svibnju odluku da se tvrtki Domino Opatija d.o.o. dodijeli koncesija za dvije zone plaže koja se u službenim dokumentima naziva »plaža ispod hotela Adriatic«. Navedena tvrtka, koja tik do ovog opatijskog kupališta gradi hotel, kao najpovoljni ponuditelj na natječaju dobila je tu plažu rascjepkanu na dvije zone na 15 godina i obvezala se uložiti milijun eura.


Međutim, ugovor o koncesiji između PGŽ-a i tvrtke Domino Opatija još nije potpisan jer navedena tvrtka mora pribaviti dokumentaciju kako bi se sklopio ugovor o koncesiji. Za dostavljanje dokumentacije Domino Opatija dobio je rok od 180 dana od trenutka kada je donesena odluka županijske Skupštine o davanju koncesije. To znači da bi ovo opatijsko kupalište trebalo biti oslobođeno od stvari predhodnih koncesionara i biti bez ikakvih sadržaja i ponude ovog ljeta.


Promijenjen plan


Na javni natječaj za dodjelu koncesije na dvije zone opatijskog kupališta javio se i Grand hotel Adriatic, koji se nalazi u susjedstvu hotela u izgradnji Domino Opatije. Prema riječima direktora Domina Opatija Mirzeta Jusufagića, iako je GH Adriatic dao dvije ponude, nisu bili najpovoljni ponuditelji na natječaju za dodjelu koncesije. Nakon što je tvrtka Domino Opatija izabrana za najpovoljnijeg ponuditelja, GH Adriatic zatražio je od Grada Opatije da mimo te koncesije njima dodijeli koncesijsko odobrenje na kraći period, kako bi taj turistički plažni kapacitet mogli iskoristiti tijekom ovog ljeta.




Da bi se sve to omogućilo, bilo je potrebno promijeniti i plan upravljanja pomorskim dobrom, pa je tako na traženje gradonačelnika Opatije Ive Dujmića u lipnju ove godine da se promijeni/dopuni plan upravljanja, Primorsko-goranska županija to i blagoslovila. Time je omogućeno da Vijeće za dodjelu koncesijskih odobrenja pri Gradu Opatiji odobri hotelu Adriatic koncesijsko odobrenje za kupalište, što bi se trebalo dogoditi već danas na sjednici Vijeća. Priča je to koju nam je ispričao Jusufagić, koji se ne može načuditi takvim političkim odlukama koje mijenjaju odluku Županijske skupštine o dodjeli koncesije.


– Predstavnici GH Adriatica obratili su se gradonačelniku i tražili koncesijsko odobrenje za kupalište za koje smo na natječaju za davanje u koncesiju mi bili najbolji ponuditelji. Gradonačelnik je takav njihov zahtjev odbio, da bi 10-ak dana kasnije promijenio svoju odluku i dao pozitivno mišljenje, a potom sve iskoordinirao sa županijskom resornom pročelnicom Nadom Milošević. Promijenili su plan upravljanja pomorskim dobrom prije 15 dana, a sve kako bi mogli GH Adriaticu dati koncesijsko odobrenje. Natječaj kojim je plaža dana u koncesiju je onaj višeg reda i izdaje ga Županija, odluku donosi Županijska skupština, pa me zanima kako gradonačelnik i pročelnica takvu odluku Skupštine na ovaj način smiju mijenjati, odnosno u neku ruku osporavati – objašnjava Jusufagić.


Pravno moguće


Je li moguće izdati koncesijsko odobrenje na kupalištu na kojem je na javnom natječaju izabran novi koncesionar – ključno je pitanje koje je postavljeno opatijskoj i županijskoj upravi. U Gradu Opatiji na slučaj vezan uz navedenu plažu odgovorili su citirajući pravilnike i odredbe. Pišu kako je izdavanje koncesijskog odobrenja u nadležnosti Vijeća za dodjelu koncesijskog odobrenja, te kako je u postupku davanja koncesijskog odobrenja dužno utvrditi je li zahtjev usklađen s godišnjim planom upravljanja pomorskim dobrom.


– Ako je zahtjev određene stranke/podnositelja formalno ispravan i potpun te u skladu s godišnjim planom upravljanja pomorskim dobrom, Vijeće za dodjelu koncesijskih odobrenja može o istom i donijeti odluku. To su dakle slučajevi u kojima je pravno moguće da Vijeće za dodjelu koncesijskog odobrenja dodijeli koncesijsko odobrenje. Budući da je Vijeće za dodjelu koncesijskog odobrenja kolektivno tijelo osnovano po Gradskom vijeću Grada Opatije u svrhu odlučivanja o dodjeli koncesijskog odobrenja, samo članovi Vijeća za dodjelu koncesijskog odobrenja mogu znati u trenutku glasanja kakvu će odluku donijeti. Grad Opatija ne može prejudicirati kako će glasati članovi Vijeća za dodjelu koncesijskog odobrenja, niti se na Vijeće za dodjelu koncesijskog odobrenja ne želi raditi pritisak bilo kakve vrste kako bi se donijela na propisima osnovana odluka – stoji u odgovoru novog opatijskog pročelnika za komunalni sustav Filipa Vlaha.


Je li plan upravljanja pomorskim dobrom, kako tvrdi Jusufagić, mijenjan izvan zadanih rokova i zbog čega je odlučeno promijeniti taj plan upravljanja u »srcu« turističke sezone, pitanja su postavljena i županijskoj pročelnici.


Zahtjev za odobrenje


– Temeljem Uredbe o postupku davanja koncesijskog odobrenja na pomorskom dobru grad/općina donosi godišnji plan upravljanja pomorskim dobrom za svaku godinu i dostavlja nadležnom tijelu samouprave u županiji, dakle ovom Upravnom odjelu, najkasnije do 1. prosinca tekuće godine, na potvrdu u pravcu da taj plan nije u suprotnosti sa županijskom godišnjim planom upravljanja pomorskim dobrom u pogledu plana koncesioniranja – stoji u odgovoru u kojem se dalje navodi kako je Grad Opatija u 2018. godini nekoliko puta zahtijevao dopunu plana upravljanja pomorskim dobrom, a kako je posljednji put to učinio 12. lipnja 2018. kada je zatražena potvrda na II. Dopunu koja se odnosi na lokaciju plaže ispod hotela Adriatic, a potom je potvrda za lokaciju izmjene izdana 14. lipnja 2018.



Danko Žitinić, predsjednik Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja, tijela pri Gradu Opatiji koje će danas (četvrtak, 26. srpnja) odlučivati o dodjeljivanju koncesijskog odobrenja Grand hotelu Adriatic, smatra kako se na ovakav način ugrožava investicija od milijun eura i oko 100.000 eura godišnjih prihoda koje bi se trebale slijevati u županijski i gradski proračun. Smatra kako je preriskantno za mjesec dana zarade koju će ostvariti GH Adriatic dodjelom koncesijskog odobrenja, ugroziti ovaj značajan Ugovor o koncesiji. Ipak, dodaje kako nikakve pravne prepreke za izglasavanje odluke o dodjeli koncesijskog odobrenja nema.


– Nema nikakve pravne prepreke da GH Adriatic ne odgovori pozitivno na njihov zahtjev nakon što su Grad Opatija i Županija izmjenom plana upravljanja nad pomorskim dobrom to i omogućili. Tako je za vjerovati da će se danas donijeti odluka da će Adriatic tu plažu moći koristiti do 1. studenog. Međutim, ja ću se izuzeti iz glasanja o ovoj odluci jer postoje oni koji smatraju da sam u sukobu interesa zbog toga što sam za tvrtku Domino Opatija radio studiju gospodarske opravdanosti, iako formalno pravno nisam u sukobu interesa – govori Žitinić kojem su se na današnje zasjedanje članova komisije za dodjelu koncesijskih odobrenja najavili i predstavnici GH Adriatica i tvrtke Domino Opatija.



– Kod izdavanja potvrde na II. Dopunu godišnjeg plana, od strane nadležnog Upravnog odjela u PGŽ-u ukazano je na postojanje ograničenja s kojima bi i nositelj odobrenja morao biti upoznat. Naime, na sjednici Županijske skupštine održanoj 17. svibnja 2018. godine donesene su dvije odluke i to: Odluka o davanju koncesije za izgradnju i gospodarsko korištenje plaže ispod obalnog šetališta Franje Josipa I, Zona I, Odluka o davanju koncesije za izgradnju i gospodarsko korištenje plaže ispod obalnog šetališta Franje Josipa I, Zona II. Nadalje da na predmetne Odluke nisu izjavljene žalbe i najpovoljniji ponuditelj, isti u obje odluke, je pozvan da u roku od 180 dana računajući od dana izvršnosti, odnosno 16. lipnja 2018. dostavi izvršne lokacijske dozvole kako bi se mogli sklopiti Ugovori o koncesiji. Kako bi se, po ispunjenju tog uvjeta temeljem pojedine odluke mogli sklopiti koncesijski ugovori i koncesionar mogao nesmetano uvesti u posjed, predloženo je ograničenje da nositelj koncesijskog odobrenja napusti pomorsko dobro slobodno od osoba i stvari najkasnije s danom 1. studenoga 2018. i ujedno preda objekt koji se nalazi na plaži. Konačno se ukazuje na činjenicu da tvrtka koja vam se obratila još uvijek nije ostvarila uvjete za sklapanje ugovora o koncesiji, a isto tako da nije podnijela zahtjev za izdavanjem koncesijskog odobrenja – stoji u odgovoru pročelnice Milošević.