RASPELO U OSNOVNOJ ŠKOLI Ravnatelj poručuje: Hrvatska je katolička država koja neizmjerno cijeni kršćanstvo

P. N.

foto: Europska civilna inicijativa Zagreb

foto: Europska civilna inicijativa Zagreb

"Raspelo Isusa Krista u našoj školi ne bi trebalo smetati onome tko drži do vjere ma kako se ona zvala."



U hodniku Osnovne škole Dugave izvješeno je raspelo, a na pritužbu Europske civilne inicijative Zagreb, točnije njezinog voditelja Ivana Zidarevića, ravnatelj škole Tomislav Cvitanović odgovorio je da je Hrvatska katolička država. Njegov odgovor, zajedno s pravopisnim pogreškama, prenosimo u cijelosti.


“Poštovani gospodine Zidarević, samo da vas podsjetim da je naša Republika Hrvatska katolička država koja neizmjerno cijeni kršćanstvo i vjeru u Boga. U našoj školi preko 92 posto djece je uključeno u katolički vjeronauk, ne umanjujući one koji su druge vjeroispovijesti.


Raspelo Isusa Krista u našoj školi nebi trebalo smetati onome tko drži do vjere ma kako se ona zvala.




Za dodatna objašnjenja i razgovore navratite u našu školu.”


Europska civilna inicijativa najavila je da će se ovim povodom obratiti Pravobraniteljici za djecu i Prosvjetnoj inspeciji Ministartsva znanosti i obrazovanja.


– Imajući u vidu članak 41. Ustava Republike Hrvatske – koji govori o sekularnosti RH, kao i to da OŠ Dugave nije privatna obrazovno-vaspitna ustanova, držimo da je ovo eklatantni primer kršenja navedenog članka Ustava Republike Hrvatske i da se indirektno vrši diskriminacija pripadnika drugih veroispovesti ali i onih koji se deklarišu kao ateisti i agnostici. Posle ovog odgovora OŠ Dugave obratićemo se Pravobraniteljici za djecu i Prosvjetnoj inspekciji MZO, najavili su iz Europske civilne inicijative.