Ministrica u službenom posjetu

Pusić i kolumbijski Hrvati razgovarali o mogućnostima suradnje

Hina

Snimio Silvano JEŽINA / NL arhiva

Snimio Silvano JEŽINA / NL arhiva

»Kolumbija je jedna od tih zemalja jer imamo dosta sličnosti, uključujući i neke probleme koji su nam slični i zato je jedna od prvih stvari koje je Hrvatska u Kolumbiji počela raditi, razminiranje«, rekla je Pusić i istaknula da »Hrvatski centar za razminiranje i u Kolumbiji kani napraviti jedan takav centar«



ZAGREB Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić službeni posjet Kolumbiji nastavila je u četvrtak susretom s predstavnicima hrvatske zajednice s kojima je razgovarala o poboljšanju gospodarske suradnje između Kolumbije i Hrvatske te o prioritetima hrvatske vanjske politike, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova.


Do 1. srpnja 2013. Hrvatska je bila koncentrirana na ulazak u EU, a nakon toga odlučeno je da se područje suradnje proširi i izvan okvira EU-a te da se osim na regiju, koja nam je uz EU i dalje u najužem krugu, koncentriramo i uspostavimo bolju suradnju s nekim zemljama izvan našeg kruga, rekla je Pusić upoznavajući iseljenike s nekima od prioriteta vanjske politike.


»Kolumbija je jedna od tih zemalja jer imamo dosta sličnosti, uključujući i neke probleme koji su nam slični i zato je jedna od prvih stvari koje je Hrvatska u Kolumbiji počela raditi, razminiranje«, rekla je Pusić i istaknula da »Hrvatski centar za razminiranje i u Kolumbiji kani napraviti jedan takav centar«.




S kolumbijskim dužnosnicima Pusić je razgovarala o suradnji u brodogradnji, a kolumbijska strana se zanimala i za riječne brodove i patrolne čamce koji bi mogli biti izgrađeni u Hrvatskoj, kaže se u priopćenju MVEP-a. U završnoj je fazi i Ugovor o slobodnoj trgovini između EU-a i Kolumbije koji će Hrvatskoj olakšati poslovanje posebno u onim stvarima u kojima udaljenost nije bitna, poput brodogradnje i farmaceutske industrije.


Kao primjer moguće buduće suradnje, kaže se u priopćenju, nameće se i turizam jer je Hrvatsku u 2014. posjetilo nešto manje od 60.000 turista iz Brazila. Smatramo da nam Kolumbija može biti partner i u vojnoj industriji, razminiranju, ali i u transportu, te da imamo mogućnost razvijati suradnju sa zemljom koja raste, a to je i lokacija na kojoj dosad nismo imali puno suradnje, rekla je Pusić.


»Vaša prisutnost ovdje i suradnja s vama posebno nam je zanimljiva i dragocjena jer ste vi Kolumbijke i Kolumbijci koji su ujedno i ljudi iz Hrvatske i imate veze s Hrvatskom. Taj kontakt nama znači lakšu komunikaciju i veću mogućnost kontakata i s gospodarstvom i s kulturom«, rekla je.


Ministrica Pusić boravit će u petak i subotu u Santiagu, glavnome gradu Čilea u kojem se održava konferencija o ženama na vlasti i u poziciji odlučivanja »Women in Power and Decision-making: Making a World of Difference«, u organizaciji predsjednice Čilea Michelle Bachelet i organizacije UN Women, a na kojoj će osim čileanske predsjednice sudjelovati i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, predsjednica Litve Dalie Grybauskaite te brojne žene čelnice iz privatnog i javnog sektora, kaže se u priopćenju MVEP-a.