Konferencija za novinare

Pusić: Godina prekretnica i za Vladu i za HNS

Hina

»Za HNS je 2014. bila godina i naše katarze koju smo uspješno prošli i koju smo iskoristili za jednu generacijsku tranziciju«, ocijenila je Pusić



ZAGREB  Predsjednica HNS-a, prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenila je u subotu da je godina koja je na izmaku, bila prekretnica i za Vladu i za HNS te je ustvrdila kako bi se u idućoj godini trebali pokazati rezultati odrađenog u protekle tri godine, uključujući gospodarsku diplomaciju, energetiku, europske fondove te pozicioniranje Hrvatske kao važnog čimbenika u Jugositočnoj Europi.


»Što se Vlade tiče ovo je godina u kojoj je veliki dio čišćenja i raspakiravanja ormara i konstatiranja što se gdje skriva, završen«, rekla je Pusić na konferenciji za novinare posvećenoj pregledu i rezultatima HNS-ovih ministara u 2014. te planovima za budućnost.


Postavljeni su, kaže Pusić, temelji za to da Hrvatska, ne samo po svom međunarodnom uticaju i ugledu već i gospodarski, može krenuti prema naprijed.




»Pozicionirali smo Hrvatsku, u svojoj prvoj godini članstva u EU, kao zemlju koja ima utjecaj i preko neposrednih interesa vlastite zemlje – dakle, utjecaj na politiku EU u regiji. Smatram da je neuobičajeno da jedna zemlja u prvoj godini svog članstva promijeni politiku EU u nekoj točki, a u ovom slučaju to je bila politika prema BiH«, ustvrdila je Pusić.


Kroz instrument gospodarske diplomacije i kroz suradnju unutar vlade realizirani su, tvrdi, uvjeti u kojima hrvatska brodogradnja ima priliku postati perjanicom i karakteristikom Hrvatske.


Uspostavljena je, ističe, komunikaciju sa tržištima ne samu unutar EU već i izvan nje, prije svega sa tržištima Srednje Azije.


»Za HNS je 2014. bila godina i naše katarze koju smo uspješno prošli i koju smo iskoristili za jednu generacijsku tranziciju«, ocijenila je Pusić.


Za ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka 2014. je bila pozitivna godina koju su oblježila dva velika posla – industrija i energetika.


»U industriji smo dobili rast industrijske proizvodnje, rast izvoza i donjeli smo industrijsku strategiju do 2020. koja nije dosada postojala«, rekao je Vrdoljak.


»U području energetike, nekoliko velikih strateških projekata koje smo pripremili pozicionirali su nas kao zemlju koja je vrlo važan faktor za kreiranje energetske politike i sigurnosti Jugoistočne Europe ali i cijele Europe«, rekao je ministar gospodarstva.


Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš ocijenila je kako smo na putu da Hrvatska bude zemlja koja je u pogledu izdavanja dozvola, planiranja i graditeljstva, uređena, i u kojoj bilo koji investitor već u startu zna što mu je činiti.


Kada je riječ o projektu legalizacije, 30 posto svih zahtjeva vezanih uz legalizaciju je riješeno.


»Plan koji smo si zadali da do kraja 2015. bude 70 do 80 posto zahtjeva rješeno, je realan i ostvariv«, uvjerena je ministrica graditeljstva.


Osvrnula se i na izvanredno stanje prilikom poplava u županjskoj Posavini. »Od 1900 kuća određenih za obnovu sa današnjim danom je njih 870 gotovo«, rekla je Mrak Taritaš.


Kao predsjednica zagrebačkog gradskog odbora HNS-a ocijenila je da se »glavni grad u puno poslova ponaša kao otok«. Zabrinjava ju drastično srezavanje sredstava ureda zaduženog za povlačenje sredstava iz EU fondova.


Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić rekla je kako su digitalizirana 33 kina, 13 novih knjižnica je napravljeno, a iduće godine predviđa se dovršetak pet kapitalnih projekata.


»Čeka nas otvaranje Muzeja vučedolske arheološke kulture u Vukovaru, Muzeja u Kninu, Muzeja Sinjske alke u Sinju, Muzej Apoksiomena na Malom Lošinju te u Metkoviću Prirodoslovnog muzeja«, najavila je Zlatar Violić.