Oprezno u prometu

Puše olujni vjetar: Od Kikovice do Delnica mogu voziti samo osobni automobili

Hina



Zbog olujnih udara vjetra samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, a obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar (DC3), izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).


Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).


Jak vjetar usporava promet na dionici autoceste A1 između tunela Sveti Rok i vijadukta Božići. Vozi se uz ograničenja brzine no autocesta je otvorena za sve skupine vozila.


Snijeg otežava vožnju mjestimice u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu, na cestama: u Lici i Zadarskoj županiji: DC25 Korenica-Gospić-Karlobag, DC42 u mjestu Poljanak (g.ž.KA – g.ž.LS), DC52 Špilnik-Korenica, DC218 GP Užljebić-Dobroselo, ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, ŽC5199 Šušanj-Štirovača, županijska cesta ŽC5203 Brotnja-Srb-Sučević, sve lokalne i županijske ceste ceste na području Ličko-senjske županije.

Za sav promet zatvorena je državna cesta DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno, zbog snježne vijavice.


Do 15. ožujka 2017.god. za sav promet zatvorena je državna cesta DC6 na dionici Glina-granični prijelaz Dvor, zbog sanacije mosta »Komora« kod naselja Komora, općina Dvor. Obilazak: Glina (DC37)-Petrinja-Hrvatska Kostajnica-Dvor. Prolazak kroz mjesto radova moguć je samo vozilima hitnih službi i stanarima u zoni radova.


Od 10. siječnja od 08,00 sati do 20. siječnja 2017.god. do 16,00 sati bit će zatvorena državna cesta DC64 na dionici Kršan (raskrižje DC64/DC500)-Vozilići, zbog radova. Obilazak: Kršan-Nedešćina-Štrmac, a za vozila iznad 6 tona: Pazin-Žminj-Barban-Labin.



Vrlo hladno te djelomice ili pretežno sunčano, a uz više oblaka povremeno će biti slaboga snijega, u prvom dijelu dana u gorskim i središnjim područjima, a navečer u istočnoj Slavoniji i Baranji te na južnom Jadranu, priopćio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, a na Jadranu će puhati umjerena i jaka, na udare mjestimicei olujna bura.Najviša dnevna temperatura bit će od -9 do -4, a na moru između -3 i 2 Celzijusova stupnja.


Za sav promet (zbog radova) zatvorene su ceste: DC1 kroz Lučko i Stupnik (od raskrižja s Ventilatorskom ulicom do raskrižja s Ulicom Svetog Benedikta); DC34 Valpovo-Josipovac u naselju Petrijevci.


Prema privremenoj prometnoj regulaciji vozi se na cestama: DC1 u naselju Tušilović te Sinj-čvor Klis Grlo u Dicmu; DC24 Bračak-Bedekovčina; DC28 čvor Cugovec-Sveti Ivan Žabno i Novi Glog-Kenđelovac; DC29 u mjestu Mače; DC8 Jadranskoj magistrali: između Kaštel Starog i Kaštel Gomilice DC75 na južnoj obilaznici Poreča na dionici Vrvari-Bijela; DC225 Zaprešić-Prigorje Brdovečko u Zaprešiću; DC423 na raskrižju Osječke ulice i Ulice Nikole Šubića Zrinskog (DC423) u Slavonskom Brodu; DC303 Rovinjsko Selo-Brajkovići-Kurili.


HAK podsjeća vozače da je od 15. studenog 2016. do 15. travnja 2017. obvezatna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5t podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.


Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja. Zbog radova na graničnom prijelazu Županja, u oba se smjera povremeno vozi usporeno, a teretna vozila dodatno otežavaju protočnost putničkog prometa.


Radovi su i na graničnom prijelazu Slavonski Brod, smanjen je broj ulaza i izlaza, pa vozače upozoravamo na gužve i duža čekanja te im savjetujemo da koriste susjedne granične prijelaze.


Granični prijelaz Harmica (SLO) otvoren je za vozila do 7,5 t.


Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.