Reakcija na govor mržnje

Pupovac zgrožen: ‘Onakve poruke izazivaju zebnju i duboku uvredu. Ali više nemam povjerenja u sudove’

P. N.

Jedan od vaših kolega je bio predmet prijetnje smrću od istog mladića koji ima privilegiju da s 22 godine bude vlasnik hotela. Tko stvara privilegije trebamo se zapitati, rekao je Pupovac



“Jučer su na meti bili pravoslavni vjernici, prije toga meta su bili novinari, sutra će to biti netko drugi. Ovakve poruke su moguće jer oni koji bi trebali osuđivati, ne osuđuju. Naprotiv, iz stranaka ih ima koji ovakve poruke ohrabruju. Uključujući i stranku s kojom smo mi koalicijski partneri”, poručio je danas Milorad Pupovac na pressici Kluba zastupnika SDSS-a čiji je izravan povod šovinistički istup sina HDZ-ovog zastupnika Josipa Đakića na Facebooku.


– ‘Tretirajući Đakićevu objavu kao govor mržnje, rekao bih da je riječ o veličanju jednog zločinačkog režima, te bih rekao da je riječ o vrijeđanju žrtava genocida. Ta vrsta kaznenog djela kažnjiva je kaznom do 3 godine zatvora. Moram ovo javno reći – više nemam povjerenja da će sudovi uraditi ono na što ih zakon obavezuje, a obavezuje ih da ovakva kaznena djela sankcioniraju po službenoj dužnosti. Nisam ohrabren s obzirom na stanje u pravosuđu, DORH-u… Previše je tolerancije prema ovakvim stvarima’, rekao je Milorad Pupovac, a prenosi N1.


– Jedan od vaših kolega je bio predmet prijetnje smrću od istog mladića koji ima privilegiju da s 22 godine bude vlasnik hotela. Tko stvara privilegije trebamo se zapitati. Unatoč porukama državnog vrha, unatoč prisutnosti premijera i ministara na božićnom prijemu i susreta predsjednice s predstavnicima pravoslavne crkve, moguće je da se odašilje ovakva poruka. Ali nije moguće da se ti isti oglase, komentiraju, osude ovakve poruke. Jer ovakve poruke izazivaju zebnju, strepnju, strah i duboku uvredu”, dodao je Pupovac.




Pupovac je najavio i da će neka od institucija srpske zajednice podnijeti kaznenu prijavu zbog Đakićeve objave. “Danas Hrvatskoj ne prijeti ni Jugoslavija ni komunizam, danas Hrvatskoj prijeti historijski proustaški revizionizam i tražimo osudu toga”., istaknuo je.


Na pitanje novinara ostaje li njegova podrška Vladi Andreja Plenkovića odgovorio je da ima podršku, ali ne može je imati pod bilo kojim uvjetima i bilo koga. ”Ja nisam taj”, rekao je Pupovac.