Veselo društvo...

Pupovac za Šeksa: Trebao bi u mirovinu, zaboravlja što je govorio prije dva dana

Hina

»Kolega Pupovac me s omalovažavanjem vrijeđa, ja sam u tome prepoznao sebe«, rekao je Šeks, a njegove su riječi zastupnici vladajuće većine popratili glasnim smijehom.



ZAGREB SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac izvrijeđao je danas HDZ-ova Vladimira Šeksa, poručivši mu da bi trebao otići u mirovinu jer je počeo zaboravljati što je radio prije dva dana, te da više nije dovoljno skoncentriran za praćenje rasprava u kojima i sam sudjeluje.


»Slušajući ovu raspravu proteklih nekoliko dana, ja sam siguran, da ću se, kad počnem zaboravljati što sam činio, prije dva dana recimo, ili kad zapazim da nedovoljno pažljivo mogu pratiti rasprave u kojima sudjelujem, odlučiti da idem u mirovinu«, rekao je Pupovac na saborskoj sjednici.


Time je reagirao na Šeksovu tvrdnju da Odbor za Ustav nije utvrdio prijedlog odluke da se pristupi ustavnim promjenama kojima SDP predlaže nezastarijevanje politički motiviranih ubojstava, nego da je tek predsjedniku Sabora poslao izvješće o raspravi na sjednici Odbora održanoj u srijedu.




Šeks je podsjetio da je osobno sudjelovao u svim dosadašnjim promjenama Ustava i da je ovo prvi puta da se mimoilazi uobičajena i, kako tvrdi, Poslovnikom propisana procedura.


»To znači da ćemo se držati one glasovite sentence Josipa Broza Tita koji je 1972., nakon loma u Karađorđevu i pokrenutih brojnih kaznenih postupaka protiv pripadnika Hrvatskog proljeća, rekao javnim tužiteljima, ‘nemojte se držati paragrafa kao pijan plota’. Mi se trebamo držati paragrafa, itekako«, rekao je Šeks.


»Kad ne budem dovoljno skoncentriran da mogu pratiti rasprave u kojima sam sudjelujem, a koje su bile prije svega dva dana, otići ću u mirovinu«, uzvratio je Pupovac Šeksu.


Tvrdi da je Odbor za Ustav na sjednici prije dva dana jednoglasno donio zaključke koji sadržavaju i odluku o pristupanju ustavnim promjenama.


»Ako netko to želi drugačije interpretirati i ako netko pijanom plotu, s kojim ja nemam previše iskustva doduše, želi dati prednost u odnosu prema paragrafima i prema vlastitom odlučivanju, to je druga priča. Ali ovaj Sabor se ne bi trebao opterećivati time«, rekao je Pupovac.


»Kolega Pupovac me s omalovažavanjem vrijeđa, ja sam u tome prepoznao sebe«, rekao je Šeks, a njegove su riječi zastupnici vladajuće većine popratili glasnim smijehom.


»Vama je to smiješno«, uzvratio im je Šeks, prozvavši Pupovca da i inače »svojim konfabulacijama i izmišljanjima vrijeđa druge, a napose zastupnike HDZ-a«. »Takvo uvredljivo ponašanje, uvrede i klevete kad – tad će vam se vratiti«, poručio je Pupovcu.


Kako predsjednik Sabora Josip Leko Pupovcu nije dao opomenu, dio HDZ-ovih zastupnika zatražio je stanku, nakon koje je Davorin Mlakar (HDZ) Pupovca prozvao za diskriminaciju zastupnika po dobi.


Pupovac, koji je u javnosti poznat kao zastupnik manjina, odnosno osjetljivih skupina, dozvolio si je u Hrvatskom saboru počiniti prekršaj zakona o zabrani diskriminiranja vrijeđajući naše starije kolege, rekao je Mlakar.


Pupovac ne zna a trebao bi, da je diskriminirajući nastup kad se nekoga vrijeđa zbog vjere, spola, ali i zbog dobi, precizirao je Mlakar dodavši kako ne može dozvoliti da Pupovac bude zaštitnik osjetljivih skupina kad to njemu odgovara.


Predsjedniku Sabora Josipu Leki, koji nije reagirao na Pupovčeve riječi, Mlakar je poručio kako je u tim riječima prepoznao i njega (Leku).


Sve ovo je posljedica postupka koji se vodi oko promjene Ustava, krše se uvriježena pravila ponašanja, HDZ na to neće pristati, poručuje Mlakar. Vladajuće je pozvao da odustanu od »nasilja u proceduri« i da se Ustav i sve vezano uz promjene odradi na najbolji način.


HDZ-ovci su nakon toga napustili sabornicu, a većina je izglasala odluku da se pristupi ustavnim promjenama, uz potporu HDSSB-a, dok su laburisti ostali suzdržani.