Izbori 2016.

Pupovac se definitivno približio Plenkoviću: SDSS odbio “ulazno” mjesto na listi Narodne koalicije

Dražen Ciglenečki

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, kandidat SDSS-a Boris Milošević, u to vrijeme pomoćnik ministra Arsena Bauka, bio je na posljednjem, četrnaestom mjestu liste koalicije Hrvatska raste u devetoj jedinici



SDSS je odbio peto mjesto na listi Narodne koalicije u devetoj izbornoj jedinici, koje prema anketi agencije Promocija plus koju objavljuju RTL i Jutarnji list vodi u Sabor. I, dakle, nekoliko tjedana prije nego što je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac zbog snimke razgovora Zorana Milanovića zaoštrio odnos prema predsjedniku SDP-a, njegova se stranka distancirala u odnosu na lijevo-liberalnu koaliciju.


Na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, kandidat SDSS-a Boris Milošević, u to vrijeme pomoćnik ministra Arsena Bauka, bio je na posljednjem, četrnaestom mjestu liste koalicije Hrvatska raste u devetoj jedinici. Računalo se da bi pomoću preferencijskih glasova Milošević mogao SDSS-u donijeti i četvrti mandat u Saboru. To se nije dogodilo, jer Milošević je dobio nedovoljnih 6,11 posto glasova. Njegovo je ime zaokružilo 3.726 birača, što je upola manje nego što ih je 2011. u devetoj jedinici glasovalo za SDSS-ovu listu, koja tada nije prešla prag. Da je Milošević ponovio taj rezultat, bez problema bi postao zastupnik.


I ovaj put je SDP prvo ponudio SDSS-u 14. mjesto u devetoj jedinici, a zatim i puno perspektivnije peto mjesto. No, SDSS je odlučio da se neće vezati za Narodnu koaliciju i na ovim će izborima nastupiti samo sa svoja tri kandidata u manjinskoj 12. jedinici, od kojih je jedan i Milošević. U SDP-u smatraju da razlog odbijenice koju su dobili iz SDSS-a njihova bojazan da bi im glasovi za kandidata na listi Narodne koalicije mogli nedostajati u borbi s konkurentima iz Demokratskog saveza Srba u 12. jedinici. Ali, to je manje vjerojatno jer prednost u glasovima koju su SDSS-ovci na izborima prije desetak mjeseci imali ispred tri DSS-ovca nemoguće je nadoknaditi u tako kratkom vremenskom razdoblju. Od SDSS-ovih kandidata tada je najmanje glasova dobio Mirko Rašković (10.103), ali četvrtoplasirani Srđan Milaković iz DSS-a zaostao je za njim više od sedam tisuća glasova. Stoga dominacija SDSS-a u 12. jedinici nije nimalo ugrožena.




Pupovac je u subotnjem razgovoru za Jutarnji list istaknuo da će se SDSS natjecati samo u jedinici u kojoj glasuju pripadnici nacionalnih manjina jer nakon iskustva s Raškovićem, koji je poslije prošlih izbora prebjegao u tabor Tomislava Karamarka, žele »učvrstiti manjinske mandate«, ali i zato što »SDP nije znao poštovati naše doprinose njihovim rezultatima na prošlim nacionalnim i europskim izborima«. Iz toga bi se moglo zaključiti da SDSS nije bio zadovoljan petim mjestom na listi i da su htjeli neko od prva četiri. No, prema svemu što je Pupovac rekao u tom intervjuu glavni razlog što SDSS Narodnu koaliciju nije prihvatio za partnera i prije izbora je njihova želja da time ne zatvore vrata suradnji s HDZ-om ili da je barem ne otežaju. Pupovac je trenutačno iznimno kritičan prema Milanoviću i tvrdi da će se zbog objavljene snimke dio birača srpske nacionalnosti udaljiti od SDP-a, dok za Andreja Plenkovića potpredsjednik SDSS-a ima samo riječi hvale. Čak mu je obećao podršku u transformaciji HDZ-a koju je Plenković, ocjenjuje Pupovac, pokrenuo.


To znači i da je računica lidera Narodne koalicije da će nakon izbora na njihovu stranu odmah prijeći svih osam zastupnika nacionalnih manjina uglavnom neutemeljena.