U sjećanje na žrtve logora smrti

Pupovac na komemoraciji u Jasenovcu: U Hrvatskoj se vodi svjesna politika zaborava ustaških zločina

Boris Pavelić

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća premijeru Andreju Plenkoviću zahvalio je na pokušaju rješavanja problema, te implicitno kritizirao predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović zbog njezinog kontroverznog istupa u Argentini



U Hrvatskoj se vodi svjesna politika zaborava ustaških zločina, izjavio je danas u spomen-području Jasenovac predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac govoreći na komemoraciji žrtvama tog ustaškog logora smrti, na kojoj se okupilo oko dvije tisuće ljudi. 


Pupovac je govorio zašto zajednice žrtava – srpska, židovska, romska i antifašistička već treću godinu bojkotiraju službenu državnu komemoraciju.


 – Činimo to, rekao je, ne samo zbog toleriranja ustaškog pozdrava nego i zato što ulice i trgovi i dalje nose imena ustaških zločinaca, a ustaška stratišta i zločini svjesno se žele zaboraviti. Očekujemo da u sljedećoj godini zajedno sa svima, sa cijelim društvom zaustavimo taj pokušaj svjesnog zaborava ustaških zločina, rekao je Pupovac koji je premijeru Andreju Plenkoviću zahvalio na pokušaju rješavanja problema, te implicitno kritizirao predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović zbog njezinog kontroverznog istupa u Argentini.





Preporuku hrvatskog Povjerenstva za suočavanje s prošlošću prema kojoj se ustaški pozdrav može koristiti u nekim prigodama, Pupovac je nazvao “načinom da najlošija prošlost postane naša budućnost”. 


Habulin: Hrvatska danas opet “tragično podijeljena”


Na komemoraciji je govorio i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin, te predstavnicj preživjelih logoraša Jasenovca.


– Borba se nastavlja, poručio je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) Franjo Habulin, koji je u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem (SNV) u subotu organizirao komemoraciju u Jasenovcu u znak sjećanja na žrtve tamošnjeg ustaškog logora, istaknuvši kako im je dužnost nastaviti borbu za demokratsku, civiliziranu, tolerantnu, europsku i antifašističku Hrvatsku.


snimio Davor KOVAČEVIĆ


snimio Davor KOVAČEVIĆ


Habulin je u govoru pred okupljenima, među kojima je bio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić (SDP), upozorio kako sustav danas mladima u najboljem slučaju nudi nepotpunu, a u najgorem potpuno iskrivljenu i falsificiranu sliku povijesti II. svjetskog rata na ovim prostorima.


 Odnosi se to, dodao je, na teze da je ustaški pozdrav “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav, pa to priče da je ustaški poglavnik Ante Pavelić bio prisiljen fašistima ustupiti najveći dio obale i otoka, pa sve do monstruozne priče da je NDH prakticirala rasnu diskriminaciju i antisemitizam samo zato što su to od nje tražili nacisti.


 “Laž do laži! Dok se te laži ponavljaju i to sve glasnije, mi smo obvezni ponavljati istinu. Možda se to zaista danas u nesretno podijeljenoj Hrvatskoj čini uzaludno, ali na dugi rok nije, baš kao što su u II. svjetskom rati antifašistički borci na čelu s maršalom Titom trijumfirali u borbi protiv nacifašizma i svih koji su ga podupirali. Taj trijumf antifašizma dio je povijesti koji se ne može krivotvoriti i iskrivljavati, ona će ostati ono što je – ostat će istina”, naglasio je Habulin.


Upozorio je kako je Hrvatska danas opet “tragično podijeljena”, i to “zato što kroz zadnja gotovo tri desetljeća radikalna otvoreno proustaška desnica nameće pogled na prošlost koji naprosto ne odgovara onome što se dogodilo, želi nas prisiliti da prihvatimo laž umjesto istine”,


 Sa žaljenjem je ustvrdio kako se aktualna hrvatska vlast tom prividu povijesnog revizionizma ne odupire, “u najmanju ruku ne onoliko koliko bi trebala”. “Preplavljeni smo lažima, falsifikatima, poluistinama, predrasudama i nacionalno obojenim stereotipima”, rekao je Habulin. Upozorio je kako se onoga što piše u preambuli Ustava RH, da je suvremena Hrvatska izgrađena i na temeljima antifašizma, vlasti sjete tek na datume poput današnjeg ili Dana pobjede nad fašizmom te osnivanja prvog hrvatskog partizanskog odreda


 “Ne želimo sudjelovati u takvom selektivnom pristupu povijesti, niti polariziranju na najgori mogući način, podilaženjem onima za koje je zločinačka ustaška tvorevina danas ova Hrvatska država u koju se treba zaklinjati”, poručio je te najavio kako antifašisti u službenoj državnoj komemoraciji neće sudjelovati sve dok vlasti jednom za svagda ne zauzmu jasno, decidirano i nepromjenjivo stajalište prema nacizmu, fašizmu, ustaštvu te njihovim današnjim poklonicima.


 Potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin zbog zdravstvenih tegoba nije nazočio komemoraciji, ali je uputio pismenu poruku u kojoj je izrazio uvjerenje da će ovaj skup još jednom skrenuti pozornost javnosti na strahovite žrtve stradanja koje su pripadnici srpskog, židovskog, romskog, hrvatskog i drugih naroda podnijeli tijekom režima NDH, samo zato što su bili drukčije nacionalnosti, vjeroispovjesti, rase ili političkog uvjerenja.


 “Također, želim vjerovati da će svaki simbol zločinačkog ustaškog režima nestati iz Hrvtske za sva vremena”, poručio je Radin.


 Prije početka komemoracije, njezini sudionici su pred spomenik Kameni cvijet položili cvijeće i zapalili svijeće.


Preživjela logorašica Dobrila Kukolj govorila je u ime preživjelih logoraša iz Banja Luke i Beograda te, uz ostalo, rekla: »Molim i želim da se više nikada i nigdje ne dogodi rat, da nema dječjih logora i da današnja mlada generacija živi u miru i bez rata«.


 


snimio Davor KOVAČEVIĆ


snimio Davor KOVAČEVIĆ



snimio Davor KOVAČEVIĆ


snimio Davor KOVAČEVIĆ



Bernardić: Pozdrav ‘Za dom spremni’ neće proći


Na komemoraciji žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu bio je i predsjednik SDP-a Davor Bernardić.


»Mi u SDP-u uvijek ćemo podsjećati kakav je zločin ovdje počinjen i nikad nećemo dijeliti hrvatsko društvo jer su za nas svi ljudi jednaki. Moja poruka svim nazadnjačkim i destruktivnim snagama koje pokušavaju podijeliti naše društvo i koje nam govore kako je ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ u redu koristiti u pojedinim prilikama i koje veličaju poražene ideologije, jest ta da im to neće proći jer je Hrvatska, kao i moderna Europa, izgrađena na temeljima antifašizma«, izjavio je Bernardić novinarima.


Indikativnim je ocijenio da će se i ove godine u Jasenovcu održati tri komemoracije jer predstavnici židovskih, srpskih i antifašističkih organizacija već treću godinu zaredom ne sudjeluju u službenoj državnoj komemoraciji zbog Vladina tretmana ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’, a komentirao je i jučerašnji samostalni posjet Jasenovcu predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.


»Indikativno je da svake godine imamo tri kolone sjećanja i to je jedno otvoreno pitanje koje trebate postaviti onima koji su na vlasti i njihovim koalicijskim partnerima. Pitajte ih zašto nas dijele, što su napravili da podjela ne bude. Neki od koalicijskih partnera Vlade su danas ovdje u Jasenovcu pa i njima možete postaviti pitanje o podjelama«, dodao je.


Na komemoraciji su, među ostalima, bili i saborski zastupnici Veljko Kajtazi, Arsen Bauk, Predrag Fred Matić, veleposlanici Ukrajine i Kine te izaslanici iz austrijskog i veleposlanstva SAD-a.


Službena komemoracija u Jasenovcu, kojoj će nazočiti državni vrh, održat će se u nedjelju.