Sabor skeptičan prema uštedama

Pupovac: Smanjenje biračkih odbora znači da velikim strankama ostaje sve

Zlatko Crnčec

Neće li se time dovesti u pitanje princip da sve parlamentarne stranke mogu dati svoje predstavnike u odbor, odnosno hoće li kolač dijeliti samo velike stranke, pita Pupovac



ZAGREB – Sve su stranke danas u Saboru podržale štednju na svim razinama, pa ako treba i na organizaciji izbora, ali su neki ipak izrazili sumnju da je pravi način za nešto takvo smanjenje broja članova biračkih odbora. Vlada, naime, uoči izbora za Europski parlament koji ćese održati 25 svibnja ove godine predlaže izmjene Zakona kojima bi se smanjio broj članova biračkih odbora i time uštedjelo 13,2 milijuna kuna.


Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da, obzirom da se glasuje na samo jednom listiću, Vlada predlaže da birački odbori umjesto deset imaju po šest članova, a da svako općinsko, odnosno gradsko izborno povjerenstvo ima u svojoj nadležnosti najmanje 10 biračkih mjesta.


Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar najavio je amandmans svoje stranke kojim se traži da se broj biračkih mjesta poveća na 20, ali se ne smanjuje broj članova biračkih odbora.




– Tražimo da i dalje ostane po pet članova i pet zamjenika, dakle deset. Ove izmjene Zakona predviđaju da se broj članova smanji s deset na šest. Mi smatramo da se na ovim izborima ne treba intervenirati u broj i sastav biračkih odbora, rekao je Lesar.


Peđa Grbin (SDP) rekao je da ove prijedloge treba razmotriti jer da je neprimjereno da kod dva susjedna biračka povjerenstva jedno nadzire 46 biračkih mjesta, odnosno odbora, a drugo povjerenstvo samo dva. Ministar Bauk rekao je da je da prijedlog o smanjenju broja članova biračkih odbora došao iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP).


– Do glasovanja o zakonu konzultirat ćemo se s DIP-om. U nadležnosti DIP-a je i određivanje biračkih mjesta, a lokalni čelnici nemaju utjecaja na to, rekao je Bauk.Frano Matušić rekao je da se 13 milijuna kuna moglo i drugačije uštedjeti. 

– Naknada od 300 kuna članovima biračkih odbora može se smanjiti na razinu dnevnice. Deset članova biračkih odbora ima rezon u činjenici da dio članova odlazi do bolesnih i birača koji ne mogu izaći na glasačko mjesto, rekao je Matušić.


I Milorad Pupovac (SDSS) propituje je li smanjenje broja članova biračkih odbora jedini način za uštedu.


– Neće li se time dovesti u pitanje princip da sve parlamentarne stranke mogu dati svoje predstavnike u odbor, odnosno hoće li kolač dijeliti samo velike stranke, a male dobiti tek mrvice koje će pasti sa stola, rekao je Pupovac.