Predsjednik SNV-a za suzbijanje štete

Pupovac: Podržavamo politiku Vlade da kontrolira procese vezane uz Agrokor

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Država ima legitiman razlog da se uključi u taj proces i s tog razloga mi podržavamo nastojanja države i vlade da taj proces kontrolira, kazao je Pupovac u emisiji Intervju tjedna Hrvatskom radiju upitan o Agrokoru

ZAGREB Saborski zastupnik SDSS-a i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac rekao je u subotu kako zastupnici nacionalnih manjina podržavaju nastojanja Vlade i države da kontrolira proces vezan uz Agrokor kako se ne bi nanijela velika šteta zaposlenicima, dobavljačima te ukupnoj hrvatskoj ekonomiji. »Zastupnici nacionalnih manjina stoje na zajedničkoj točci da država bez obzira na sve ne smije dopustiti da taj proces bude nekontroliran i nanese veliku štetu zaposlenima, nanese veliku štetu dobavljačima i veliku štetu čitavom nizu drugih kompanija u Hrvatskoj, što znači hrvatskoj ekonomiji. Država ima legitiman razlog da se uključi u taj proces i s tog razloga mi podržavamo nastojanja države i vlade da taj proces kontrolira«, kazao je Pupovac u emisiji Intervju tjedna Hrvatskom radiju upitan o Agrokoru.

Istaknuo je i da bi bili protiv zakonskog rješenja koje bi na bilo koji način otvorilo mogućnost da građani na kraju plate dugove koje je napravila privatna kompanija.


»Bili bi protiv takvog mogućeg modela ili otvaranja takve mogućnosti bilo kojim zakonskim rješenjem ili bilo kojim modelom. Građani su ionako trpili goleme i teške posljedice loše privatizacije. Građani su ionako trpili čitav niz posljedica monopolskih ekonomskih politika koje su postojale i postoje kod nas. Država sada mora učiniti sve da zaštiti građane od eventualnih rizika da se teret potraživanja ili teret sanacija ili teret stečaja svali na leđa građana bilo preko politike cijena, bilo preko politike poreza ili na neki treći način«, poručio je.


Upitan kako tu vidi poziciju ministra financija Zdravka Marića, koji je bio zaposlenik Agrokora, Pupovac je pozdravio što se Marić isključio iz cijele priče u zadnjem momentu iako bi, smatra, za percepciju građana bilo bolje da je taj momenat njegove distance od rasprava ili traženja rješenja u Agrokoru napravio nešto ranije.


Na lokalne izbore SDSS uglavnom samostalno




Vezano uz lokalne izbore Pupovac je najavio da će njegova stranka u najvećem broju mjesta izaći samostalno, a u nekim mjestima s partnerima s kojima je išao i ranije. Očekuje da će na njima ne samo potvrditi svoj utjecaj na politički život sredina u kojima žive pripadnici srpske zajednice i birači SDSS-a, već će ga i ojačati.


Smatra da će značajnije rezultate imati na područjima Osječko-baranjske županije, Karlovačke županije, Sisačko-moslavačke županije. Na području Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije tradicionalno, rekao je, imaju dobre rezultate, a sve će učiniti da dobre rezultate imaju i na području Požeško-slavonske županije.


S HDZ-om ne idu nigdje u predizbornu koaliciju, ali su, kazao je, moguće postizborne koalicije, kao što su bile i do sada u pojedinim županijama i gradovima.


Upitan kako komentira zahtjev zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da manjine imaju sigurnu kvotu u Skupštini, što nije prošlo, Pupovac je kazao da će Bandić neovisno o tome na svoju listu staviti predstavnike manjina, kao što su to na prošlim izborima bile žene.


Deklaracija o zajedničkom jeziku nije novo sjeme razdora


Predsjednik SNV-a, i sam lingvist, niječno je odgovorio na novinarsko pitanje je li Deklaracija o zajedničkom jeziku novo sjeme razdora. Smatra kako njezini potpisnici žele jezik osloboditi od zagrljaja teškoga i neemancipatorskog nacionalističkog zagrljaja te ljudima pustiti malo više slobode u jeziku nego što je sada imaju. Napominjući kako podržava potpisnike te Deklaracije rekao je i da je osobno nije potpisao jer im ne želi biti teret.


»Naše jezične politike danas su mnogo više nalik na one protiv kojih su se borili ljudi tokom 60-tih godina, na hrvatskoj i srpskoj strani, nego što su nalik na one koje su nastala nakon toga. Neke od politika više nalikuju na razdoblje 30-tih godina u bivšoj Jugoslaviji nego što nalikuju na one koje su nastale krajem 60-tih i tijekom 70-tih godina u kojima je bilo puno više slobode i više međusobnog priznavanja i tolerancije«, rekao je.


Smatra da se Deklaracija ne može gledati kao platforma za povezivanje lijevih orijentacija na području bivše Jugoslavije. »To nema nikakve osnove u političkom programu niti jugoslavenstva niti ideje učvršćivanja zajedničke jezične politike. To je želja da se podigne glas protiv onoga o čemu se ne smije govoriti«, rekao je Pupovac. Smatra da je jezik potrebno osloboditi od tereta nacionalističe i nedovoljno liberalne politike.


U Jasenovcu može biti spomen ploča poginulim HOS-ovcima i bez ustaškog pozdrava


Vezano uz obilježavanje komemoracije u Jasenovcu, u kojem niti ove godine neće biti zajedničkog službenog obilježavanja dok u tom mjestu stoji ploča s pozdravom »Za dom spremni«, Pupovac smatra da se ta ploča treba maknuti jer joj s tim pozdravom nije mjesto u Jasenovcu. Smatra da bi na se tom mjestu mogla postaviti ploča bez tog pozdrava kao znak poštovanja poginulim pripadnicima HOS-a.


»Tom pozdravu nije mjesto niti na toj ploči niti u registru udruga«, kazao je.


Smatra i da je to pitanje Ministarstvo uprave trebalo i moglo odavno riješiti. Izrazio je nadu i da će se to rješiti do 22. travnja.


Upitan što će za hrvatsko-srpske odnose značiti izbor Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije, ocijenio je da to neće biti »politika zagrljaja« ali će biti politika pokušaja da se naprave pragmatični iskoraci. Najavio je za idući tjedan posjet Hrvatskoj srbijanskog ministra za kulturu i razgovore o povratku kulturnog blaga. Vjeruje da će Vučić, kao budući predsjednik, i dalje inzistirati na politici dobrosusjedstva i gospodarskoj suradnji.