75. obljetnica antifašističkog ustanka u Srbu

Pupovac: Ne pravimo razliku među nedužnim žrtvama, bole nas podjednako ubijeni Srbi iz Nebljusa i Hrvati iz Boričevca

Boris Pavelić

Proustaški prosvjednici nisu uspjeli omesti obilježavanje 75. obljetnice antifašističkog ustanka /  foto Denis Lovrović

Proustaški prosvjednici nisu uspjeli omesti obilježavanje 75. obljetnice antifašističkog ustanka / foto Denis Lovrović

Policija je od prosvjednika zatražila da skinu majice s natpisom »Za dom spremni« nakon čega je došlo do provale nezadovoljstva, prijetnje novinarima i blokade ceste. Pred spomenikom u Srbu je pak odana počast svim žrtvama, ali i naglašena razlika između ustaša, četnika i partizana



Proustaški prosvjednici uspjeli su jučer blokirati Ličku magistralu, ali ne i omesti obilježavanje 75. obljetnice antifašističkog ustanka u Srbu, na kojemu je odana počast svim nevinim žrtvama iz ljeta 1941., i Srbima i Hrvatima, ali i naglašena jasna razlika među ustaša i četnika s jedne, te partizana s druge strane.


»Ne pravimo razliku među nedužnim žrtvama. Bole nas podjednako ubijeni Srbi iz Nebljusa i Hrvati iz Boričevca«, kazao je pred spomenikom u Srbu predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac, pozivajući okupljene da minutom šutnje odaju počast svim žrtvama. Poslije dostojanstvene tišine, Pupovac je naglasio kako razlika ne postoji među žrtvama, ali postoji među idejama. »Ideje ustaša i četnika s jedne, te partizana s druge strane – to nije isto. Nijedna demokracija u Europi ne može biti istinska demokracija bez antifašizma«, kazao je Pupovac.



Politika Hrvatske demokratske zajednice je da poštujemo antifašizam budući da je on spomenut i u hrvatskom Ustavu, kazao je to jučer predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Dodao je da HDZ i hrvatska država obilježavaju Dan antifašizma 22. lipnja, te da je 27. srpnja dan koji se obilježavao u komunizmu i to je obilježavanje »nerijetko korišteno za manipulaciju i stvaranje kompleksa hrvatskom narodu«.




Na novinarsko pitanje treba li sankcionirati brojna ustaška obilježja u Srbu, Plenković je odgovorio: Sukladno hrvatskim zakonima mi osuđujemo takva obilježja, kao i sve totalitarne režime i poštujemo patnju hrvatskog naroda.


Osvrnuo se i na, kako je kazao neprimjerenu notu koju je srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova uručilo veleposlaniku u Beogradu, te očekuje jasan i decidiran odgovor hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova kojim se takva nota ocjenjuje kao neprihvatljiva.



Vika i prijetnje


No sasvim drugo shvaćanje tog pojma iskazali su oni koji sebe nazivaju antifašistima, ali na crnim majicama nose natpis »Za dom spremni«. Njih oko dvije stotine okupilo se jučer ujutro, u organizaciji Autohtone hrvatske stranke prava (AHSP), pred restoranom »Mesić« u Bruvnu na Ličkoj magistrali, s nakanom da s policijskom pratnjom odu u tridesetak kilometara udaljeni Srb kako bi uobičajeno prosvjedovali. Stigli su s tri autobusa, a jedan je došao iz Rijeke s prosvjednicima koji su nosili majice s oznakama »U« i »Grobnik«. Sve je bilo mirno dok policija nije zatražila da skinu majice svi oni s natpisom »Za dom spremni«. Riječ je bila o nekoliko desetaka ljudi u crnim majicama s natpisom »HOS – Za dom spremni«. Provalilo je nezadovoljstvo. »Za dom spremni!«, zaorilo se. »Jesmo u Srbiji?!« »Jel’ ovo demokracija?!«, priprijetio je jedan uz žestoke psovke. Situacija je postala prilično neugodna, pa su neki gotovo napali zadarske snimatelje Nove TV i RTL-a Krunoslava Matoševića i Marka Lokasa, a prijetnjama i uvredama morali su se odupirati i »oni Obersnelovi«, kako su neki prosvjednici prezirno dobacili fotoreporteru i izvjestitelju našeg lista. A kada je Dražen Keleminec, organizator prosvjeda i predsjednik A-HSP-a, preko megafona grmnuo kako je »HOS-Za dom spremni legalna udruga«, »hosovci« su se slili na Ličku magistralu i blokirali je. Trajalo je to oko 45 minuta, s obje strane ceste stvorile su se kolone, pa je policija, vjerojatno birajući manje od dva zla, odustala i pustila ih da u Srb odu u majicama s ustaškim pozdravom. Štoviše, policija je u Srb pustila i Dražena Keleminca, premda mu je Prekršajni sud u Gračacu 18. srpnja izrekao šestomjesečnu zabranu dolaska u to mjesto. U Srbu je Keleminec održao bučan govor, najavljujući da će se »boriti do zadnje kapi krvi«, završivši svojim uobičajenim »Za dom spremni«.


Dok su se »antifašisti« u crnom probijali do Srba, ondje je, u mirnoj građanskoj atmosferi, ali i uz desetke interventnih policajaca, obilježavana 75. obljetnica ustanka. »Ja sam Hrvat, ali nisam ustaša, nego Titov borac«, ponosno je, uz snažan pljesak, pod spomenikom kazao Nikola Budija, vremešni predstavnik zadarskih antifašista. Mirko Tankosić, predstavnik mještana Srba, svima je poželio dobrodošlicu, poručujući kako stanovništvo toga kraja želi mir, razumijevanje i život u zemlji sloge i blagostanja. Naročito je toplo pozdravljen predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić, koji je upozorio kako o antifašizmu valja govoriti naročito danas, kada »policija ne zna što da čini s filoustašama koji postavljaju šator pod spomenikom antifašizmu«, a vrijednosti su poremećene do te mjere da »ministar policije od akademske zajednice traži da se izjasni jesu li u pravu antifašisti ili njihovi protivnici«. »Vrijednosti ravnopravnosti i slobode, bez kojih ljudsko društvo nema smisla, nisu nikad definitivno obranjene. Samo neprestano zauzimanje za njih jamstvo je da ih nećemo morati braniti kao prije 75 godina«, kazao je Pusić.



»Svjedočio sam kako su ekstremisti vrijeđali Zorana Pusića 1990. u Kninu. Danas mu se dogodilo to isto, kada je išao na groblje dalmatinskih partizana u Srbu. Pusića i danas prijete, na rubu fizičkih napada. Zar je to demokracija!? Zar je nasilje demokracija!? Zar je negiranje antifašizma demokracija!?«, ljutito je novinarima komentirao Milorad Pupovac grube uvrede kojima je saborski zastupnik HDZ-a Željko Glasnović jučer obasuo predsjednika Antifašističke lige Zorana Pusića.Dogodilo se to kada je Pusić, uputivši se sa skupinom antifašista prema groblju dalmatinskih partizana u Srbu, prolazio pored prosvjednika. Jedan od njih zatražio je da, »kao utjecajan čovjek«, sugerira policiji neka ih pusti do spomenika. Pusić je pristao, pod uvjetom da se ondje »pristojno ponašaju«. Čovjek je obećao, a Pusić krenuo razgovarati s policajcima, ali tada je, prema svjedočenju kolega novinara, prišao Glasnović i zajedno s još nekima stao ga obasipati uvredama, nazvavši ga, među ostalim, »monstrumom« i »moralnom nakazom«. 



Mesić prekinut


Srdačno su nazočni pozdravili i bivšeg predsjednika Republike i počasnog predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABH) Stjepana Mesića, koji je konstatirao kako je »tragično da iz godine u godinu ponavljamo nepobitne povijesne činjenice«. Ali, »ne uspijemo li među mladima posijati sjeme antifašizma , ne kao stranačkog, nego kao ljudskog uvjerenja, ovoj se zemlji crno piše, i doslovno i preneseno«, kazao je 81-godišnji veteran. U razgovoru s novinarima poslije svečanosti, Mesić je kazao kako je šator AHSP-a policija trebala ukloniti »poslije tri minute«. Njegov govor ometali su i prekidali prosvjednici.


»Tko negira antifašizam, negira demokratske temelje Hrvatske«, kazao je Milorad Pupovac. Suprotstavljajući se uvriježenoj predodžbi o ekstremistima na obje strane – i onima koji obilježavaju antifašistički ustanak i onima koji mu se suprotstavljaju – Pupovac je kazao kako »mi nismo ekstremisti«. »Mi smo mirni građani koji žele normalan život, a ekstremisti su oni koji šute, okreću glavu i puštaju ove ekstremiste na nas«, kazao je okončavši svoj govor ovako: »Ne pravdamo ničiji zločin niti ičiju smrt, ali jednu smrt hoćemo: smrt fašizmu!«