MORH

Pulski vojni aerodrom ipak se neće koristiti za borbene zrakoplove

Dubravko Grakalić / Glas Istre



ZAGREB U vojnu zračnu luku Pula neće slijetati novokupljeni borbeni zrakoplovi F-16 Barak, kako se mjesecima spekulira(lo) u javnosti, nego šest dronova tipa Orbiter izraelske proizvodnje koji su u vlasništvu Ministarstva poljoprivrede. Uz njih, u dio goleme zračne baze naslijeđene od bivše JNA koju je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo napustilo prije gotovo šest godina, smjestit će se i četiri bespilotne letjelice Skylark kupljene 1997. godine, koje koristi Ministarstvo obrane.


Centar za dronove


Prema informacijama iz Ministarstva obrana, u dio pulskog vojnog aerodroma useliti će se Središnjica za obavještajno djelovanje Ministarstva obrane, odnosno centar za dronove koji će se koristiti u nadzoru granice, ZERP-a, pomorskog prometa te za pravovremeno otkrivanje požara. Planira se i proširenje sjedišta za dronove u suradnji s Izraelom u kibernetičko-sigurnosni komercijalno-vojni centar u kojem se planira zaposliti oko 150 stručnjaka.


Na današnjoj sjednici u Puli Vlada će iskazati namjeru da Republika Hrvatska daruje općini Ližnjan dio nekretnina i zemljišta kojima je do sada raspolagalo Ministarstvo obrane, a koje čine dio vojnog letjelišta Pula. Preostali dio letjelišta koristit će se za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske, poručuju iz Ministarstva obrane, te dodaju da će potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević predstaviti novi projekt Ministarstva obrane od strateške važnosti – povratak postrojbe Hrvatske vojske u Pulu u sinergiji s lokalnom zajednicom. Vraćanje Hrvatske vojske u Istru strateški je projekt i provodi se u sinergiji s lokalnom zajednicom. – Ovo, osim što predstavlja jačanje sigurnosti šireg okružja, predstavlja ujedno i nastavak tradicije nazočnosti Hrvatske vojske u Istri, koja je, da podsjetimo, dala ogroman doprinos u Domovinskom ratu, kada su se 119. i 154. brigada, kao i brojni Istrani u drugim postrojbama, borile za slobodu Domovine, ističu u MORH-u. U vojarni Pula predviđen je razmještaj manje postrojbe Zapovjedništva za potporu, Pričuvne pješačke pukovnije Hrvatske kopnene vojske te pripadnika budućeg novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave. Ustrojavanjem Središta za besposadne zrakoplovne sustave razvija se nova, izuzetno značajna sposobnost Hrvatske vojske, a ujedno se otvara i prostor za ulazak i zapošljavanje visokoobrazovanog kadra s prostora Istarske županije. Planirano je da na prostoru vojarne Pula bude razmješteno oko 150 pripadnika Hrvatske vojske, a povratak će se provoditi postupno, po fazama, u skladu s realnim mogućnostima te stvaranjem potrebnih preduvjeta za život i operativni rad, poručuju iz MORH-a. Za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo zračna baza Pula u budućem projektu višenamjenskog borbenog aviona nije perspektivna, jasno kažu u ministarstvu.

Vojni aerodrom u Puli bio je jedan od najvećih u bivšoj Jugoslaviji te je imao kapacitet smještaja i održavanja jednog puka od 30-40 borbenih aviona. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo stacioniralo je na njemu do 2012. godine svoje MiG-ove, koji su kasnije smješteni na vojni dio zagrebačkog aerodroma.


Dogovor


Istarski župan Valter Flego potvrdio je da je postignut dogovor o korištenju vojnog dijela zračne luke Pula te da se o tome razgovaralo s ministrom obrane Damirom Krstičevićem.– Ponovno smo istaknuli naš jasan stav da militarizacija Pule i Istre nije moguća ukoliko i dalje želimo razvijati turizam u Istri koji u konačnici čini trećinu ukupnog turističkog prometa u državi. Drago mi je da je naš stav uvažen i da se naišlo na razumijevanje. Dobili smo jasan odgovor da vojni borbeni avioni neće nadlijetati Pulu, rekao je Flego.