Reakcije

Puhovski o spomeniku HOS-a u Jasenovcu: ‘Ako neće država, spornu ploču trebaju skinuti građani’

Boris Pavelić

Od lokalnog incidenta napravljeno strategijsko pitanje – Žarko Puhovski / arhiva NL

Od lokalnog incidenta napravljeno strategijsko pitanje – Žarko Puhovski / arhiva NL

Legalizacija pozdrava »Za dom spremni« uvreda je sjećanju na stotine tisuća nevinih civila koje su ubile ustaše. To je i dio sramotnog pokušaja da se iznova napiše povijest II. svjetskog rata, i da se masovni ubojice proglase herojima, upozorava izraelski aktivist za ljudska prava Ephraim Zuroff



Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, čiji je ured nedavno izjavio kako »ne vidi ništa sporno« u predsjedničinu fotografiranju sa zastavom koja ima prvo bijelo polje na šahovnici, oglušila se na zahtjev našega lista da komentira ploču s natpisom »Za dom spremni« u Jasenovcu.


Naš list je u ponedjeljak od predsjedničinog ureda zatražio komentar predsjednice Republike na postavljanje spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a s uklesanim natpisom »Za dom spremni« u Jasenovcu. Tajnica u uredu jučer nam je potvrdila kako je nadležne upozorila na taj upit, ali odgovor nismo dobili.


Reagirao je zato Ephraim Zuroff, voditelj Centra Simon Wiesenthal u Jeruzalemu, koji diljem svijeta traga za nacističkim zločincima. »Nema sumnje«, kazao je Zuroff za naš list, »da je legalizacija pozdrava ‘Za dom spremni’ uvreda sjećanju na stotine tisuća nevinih civila koje su ubile ustaše. To je također dio sramotnog pokušaja da se iznova napiše povijest Drugoga svjetskog rata, i da se masovni ubojice proglase herojima«. »Jasno je«, nastavlja izraelski aktivist za ljudska prava, »da akcija Vlade jako kasni, i zato Vlada mora odmah djelovati«.


Simboličko nasilje




Ponašanje Vlade u ovome slučaju za naš je list komentirao i filozof Žarko Puhovski, koji vidi dvije mogućnosti: prvu, da država poništi registraciju Udruge dragovoljaca HOS-a, ili drugu da, ako država neće, građani sami skinu tu ploču. »Zaprepašćujuće je da Vukovar jest, a Jasenovac nije proglašen mjestom pijeteta, pa kao da se u Jasenovcu možemo ponašati kako tko hoće. Mislim da bi pred tom pločom najprije trebalo održati veliki prosvjed, uz upozorenje: ako vlast ne skine tu ploču, skinut ćemo je mi, građani, sami. Treba korak po korak, nenasilno do krajnjih granica, ali uz jasan stav: ne želimo ploču skinuti na silu, ali ako nas izbjegavanje moralnog postupanja vlasti na to prisili, spremni smo je skinuti i sami«, kaže Puhovski. »Nasilno skidanje ploče ne bi se moglo proglasiti nasiljem. To je simboličko nasilje, koje se može opravdati ako je upereno protiv simbola faktičkog nasilja iz prošlosti. Dakle, današnje simboličko nasilje nasuprot realnom nasilju prošlosti – takve situacije nisu bez presedana u Europi u sličnim situacijama«, podsjeća Puhovski. Sve to tim više, jer je u Vukovaru simboličko nasilje primijenjeno prema »cijelome jednom pismu, koje nikako ne može cijelo biti četničko jer je istodobno i rusko, i ukrajinsko, i crnogorsko… A u Jasenovcu se radi o mnogo eksplicitnijem simbolu nasilja«, kaže Puhovski.


Stav premijera Andreja Plenkovića o jasenovačkoj ploči Puhovski komentira ocjenom da je »Plenković HDZ-ov Račan«. »Nitko to ne shvaća, a uskoro će se pokazati. On nikako da shvati da nije više diplomat, nego predsjednik Vlade. Izjavom o ploči samoga je sebe sabotirao, dovevši cijelu Hrvatsku u problem koji je nastao zato što on ima poteškoća s odlučivanjem. Umjesto da problem skine s dnevnog reda kao lokalni incident, on je od njega napravio strategijsko pitanje, i otvorio put daljnjem širenju isticanja ‘Za dom spremni’, i uplevši u to i sudove, i parlament, i Ustavni sud…«.


Razvlačenje problema


Puhovski zato ubuduće očekuje »razvlačenje problema, u kojemu će jedni tvrditi da je pozdrav legalan, drugi da nije, treći da treba vidjeti… Uglavnom, sve ostaje kako jest, samo mnogo kompliciranije«.


Za to vrijeme, priča o jasenovačkoj ploči nove nastavke dobiva i u susjedstvu: mediji u Srbiji objavili su kako je srpski ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin preko Facebooka dobio prijetnje smrću. Stigle su, navodno, s »profila korisnika pod imenom Hrvoje Jurić«, a prijete mu »zbog toga što je EU pozvao da reagira na bujanje fašizma u Hrvatskoj«. »Pozivam sve domoljube da ovom ludaku i mrzitelju svega što nije srbijansko stane u kraj. Treba ga ubiti! Braćo, ako više ikad ovaj srbo-četnik dođe u našu domovinu, udrite!«, piše navodno na tom Facebook profilu, koji naš list nije uspio pronaći, a navodno je ilustriran ustaškim znakovljem.