Bez presedana

Puhovski o incidentima u Saboru: ‘Plenković je puno manje siguran u sebe nego što se misli’

Tihomir Ponoš

Foto Screenshot HRT

Foto Screenshot HRT

Grmoja ide na privlačenje desnog dijela biračkog tijela HDZ-a, a to je jedini dio političkog spektra iz kojeg je Plenković ugrožen – kazao je Puhovski i zaključio da je premijer trebao reći »ispričavam se, izgubio sam živce«



ZAGREB Žarko Puhovski, profesor filozofije politike, smatra da ono što je viđeno u Saboru u srijedu, i ono što se tiče ministra obrane Damira Krstičevića i njegovoj obračuna s maketom aviona i sukob koji je izbio između predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i saborskog zastupnika Mosta Nikole Grmoje nije samo po sebi bez presedana.


Međutim, »bez presedana jest to da su sukobi nastali među ljudima koji su svjetonazorski bliski i to zbog sitnica«.


Da se radi o sitnicama Puhovski argumentira tvrdnjom da je poklonjeni avion, odnosno maketa, Krstičeviću očita zafrkancija, a što se tiče Grmojinog napada na Plenkovića time što nitko ozbiljan ne vjeruje da Plenković radi za srpske interese. Kada je riječ o Krstičeviću za Puhovskog je prvorazredni problem rečenica ministra obrane »ja sam ratnik«.




– To što je Krstičević izgubio živce nije tako strašno, ali imamo vojnika za ministra obrane i njemu je važan argument to da je on vojnik – kazao je Puhovski i podsjetio da u demokracijama, uz iznimku Sjedinjenih Država, vojnici i bivši vojnici nisu ministri obrane. Ta funkcija pripada civilnoj osobi, političaru, takva tradicija uspostavljala se i u Hrvatskoj, a narušena je kada je Ante Kotromanović postao ministar obrane u vladi Zorana Milanovića.



Način na koji je Grmoja napao Plenkovića za Puhovskog je skandalozan, iako je »iz aviona bilo jasno da ga provocira«, ali reakcija je pokazala da je Plenković mnogo manje siguran u sebe nego što se misli. Puhovski je kazao da je u srijedu Plenković na neke druge stvari jako dobro reagirao, primjerice na Bernardićevo pitanje na koje je odgovorio jednostavno s »četiri ne«, ali ga je Grmoja očito uspio isprovocirati.


– Grmoja ide na privlačenje desnog dijela biračkog tijela HDZ-a, a to je jedini dio političkog spektra iz kojeg je Plenković ugrožen – kazao je Puhovski i zaključio da je premijer trebao reći »ispričavam se, izgubio sam živce« što je Krstičević barem pokušao.