Kritike na državu

Prve izbjeglice iz EU kvota u Hrvatsku dolaze početkom srpnja

Danko Radaljac

Emina Bužinkić, Tvrtko Barun i Martina Čarija / Foto D. Kovačević

Emina Bužinkić, Tvrtko Barun i Martina Čarija / Foto D. Kovačević



Koordinacija za integraciju izbjeglica upozorila je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji u Zagrebu kako Hrvatska u ovom trenutku ne radi dovoljno na integraciji izbjeglica u društvo, kao i da nismo u potpunosti spremni za prijem novih izbjeglica iz europskih kvota.


Konferencija je održana ispred hotela Porin, u kojem je smješteno oko 300-tinjak izbjeglica i tražitelja azila, a sve povodom Svjetskog dana izbjeglica. Emina Bužinkić iz Centra za mirovne studije istaknula je kako bi izbjeglice iz europskih kvota trebale početi pristizati početkom srpnja, iako je bilo najavljivano da bi već u svibnju i lipnju trebala početi s njihovim izmještanjima.


– Informacije govore kako prije srpnja neće ništa biti, čini se kako i u Europskoj uniji ova situacija nije najbolje posložena. Što se tiče Hrvatske, Nismo zadovoljni s radom dva ministarstva, obrazovanja, znanosti i sporta te socijalne politike i mladih, koja ne rade sve što bi trebala kako bi se omogućila integracija izbjeglica, kaže Bužinkić. Pojasnila je kako se MZOS tek nedavno uključio sa školovanjem hrvatskog jezika, ali da i dalje najveći broj stranaca jezik uči u programima koje su pokrenule udruge iz Koordinacije.




Istaknula je i kako se obitelji s djecom koja idu u školu mnogo bolje integriraju u društvo od samaca i obitelji bez djece. Ministarstvo socijalne politike i mladih je pak prebacilo svoju obvezu pronalaska smještaja na agencije koje se bave državnom imovinom, tako da je i to sad nekako zapelo u državnoj administraciji. Tim prije što su popisi državne imovine ažurni i precizni kao birački do prije nekoliko godina.


Martina Čarija iz Društva za psihološku pomoć istaknula je potrebu za sustavnijom psihološkom pomoći, pogotovo u svjetlu novih dolazaka.


– Mi za sada imamo riješeno pitanje psihološke pomoći u Zagrebu i Kutini, no gradovi koji se spominju kao mogući za prijem nemaju nikakvu infrastrukturu i to bi trebalo biti spremno kad izbjeglice počnu dolaziti, kazala je Čarija. Tvrtko Barun iz Isusovačke službe za izbjeglice je pozvao institucije još jednom da se bolje aktiviraju, jer je ovo pokazatelj želimo li biti prava Europa, sa svim europskim standardima. Koordinacija će organizirati mnoge događaje kojima se želi obilježiti Svjetski dan izbjeglica.