Sjećanje na vukovarske priče

Protagonisti legendarnog HTV-ovog intervjua opet zajedno: Jastreb i Mitrović našli se u Novigradu

Siniša Klarica / Zadarski list

Mile Dadaković Jastreb s Lukom Mitrovićem i Petrom Duvnjakom – susret ratnika i novinara u Novigradu

Mile Dadaković Jastreb s Lukom Mitrovićem i Petrom Duvnjakom – susret ratnika i novinara u Novigradu

Zamislite što bi se dogodilo s našom obranom da je Kadijević dovukao sve snage? Tko bi obranio Zagreb da je na njega krenulo preko 1.200 tenkova, objašnjava Jastreb Tuđmanovu odluku



NOVIGRAD Poznati novinar Hrvatske radio televizije Luka Mitrović posjetio je u Novigradu legendarnog zapovjednika obrane Vukovara Milu Dedakovića Jastreba. Bilo je to sjećanje na poznati intervju kojeg su Mitrović i Jastreb vodili 23. listopada 1991. na prvoj crti bojišnice tada opkoljenog Vukovara.


Taj 50-minutni razgovor obilježio je živote obojice. Dedakoviću su kasnije htjeli pripisati sav neuspjeh obrane Vukovara, a Mitrović je nakon toga »maknut u stranu«, sa stalnim pritiscima usmjerenim ka njegovom napuštanju HRT-a. Bio je to njihov prvi susret nakon 1995. kojeg je inicirala želja hrvatskog branitelja Petra Duvnjaka za susretom s jednom od najvećih legendi obrane Hrvatske u 1991.– Motiv je za taj razgovor bio je u rečenici koja se tad često ponavljala: »Kako to nema oružja za obranu Vukovara?«. Dedaković je već nekoliko puta nastupio na radiju govoreći o stanju u Vukovaru riječima: »Ovdje se događa drama. Treba nama oružje, a ono ne stiže!« To je svakom novinaru dovoljno da pokuša dobiti odgovore od prvog čovjeka obrane Vukovara. Od trenutka kad sam tu inicijativu izložio, prošao je svega jedan dan dok se nisam pojavio u Vukovaru. No bila su potrebna četiri sata nagovaranja da bi zapovjednik obrane Mile Dedaković Jastreb pristao na razgovor.

Intervju uzdrmao HTV


Ključno je bilo uvjeriti Jastreba da neće biti nikakvog podmetanja, a Mitrović je nudio Jastrebu, ako mu se ne svidi materijal, da zadrži kasetu sa snimljenim materijalom kojeg su obojica pregledali u hotelu Slavonija. Kad je cijeli interview objavljen u dodatku središnjeg dnevnika, odjednom su se na HRT-u počeli otimati za njegove isječke. No to se nekome na vrhu očito nije svidjelo, a Mitroviću je epilog nagovijestio susret s tadašnjim potpredsjednikom vlade, kasnije najpoznatijim hrvatskim preobraćenikom Zdravkom Tomcem.


Obaviti razgovor sa zapovjednikom obrane Vukovara u trenutku kad s njim ne želi komunicirati ni sam vrhovni zapovjednik, bilo je više nego intrigantno. U samom razgovoru nije bilo inkriminacija bilo kakve vrste, ali u to doba se taj razgovor shvaćalo kao nešto izravno protiv političke »linije«. Mitrovića tad nije »spasila« niti karizma prvog hrvatskog novinara koji je vodio prve demokratske izbore i izborna sučeljavanja, na što se dodavao i prijašnji izostanak »ljubavi« s tada prvim čovjekom hrvatske »dalekovidnice« Antunom Vrdoljakom.




Unatoč vrlo teškom zdravstvenom stanju i svemu onom što je kasnije prošao, Dedaković je u Novigradu Mitroviću i ostalima objasnio zašto po njemu Tuđman, kako je on kasnije shvatio, nije poslao oružje u Vukovar.


– Namjera tadašnjeg rukovodstva JNA je i bila da u Vukovar, u odsutnu bitku, navuče sve što je Hrvatska u tom trenutku imala za obranu, a protiv koje bi Kadijević upotrijebio svu raspoloživu silu. Zamislite što bi se tad dogodilo s našom obranom. Ne znam tko bi tad obranio Zagreb da je na njega krenulo preko 1.200 tenkova, rekao je Jastreb.


To je bio odgovor i hrvatskom branitelju Petru Duvnjaku koji je zajedno s Mitrovićem posjetio Dedakovića. Duvnjak je rekao da se Vukovar mogao obraniti i to samo oružjem kojeg su on i njegovi suborci zarobili u vojarni u Virovitici.


– Bili smo izvanredno naoružani, ali mi ni dan danas nije jasno zašto nas nisu uputili barem da osiguramo izvlačenje civila, ako već nisu u deblokadu Vukovara. I danas mislim da smo to mogli uraditi, napose kad je pao garnizon u Varaždinu, kazivao je stari ratnik iz Podravine.


Još jednom ispričati istinu


Ovakvi razgovori Dedakoviću otvaraju nove rane i jedva da o tome, nakon svih iskustava, želi govoriti za javnost. On i njegova supruga Tereza su rasprodali svoje imanje u Ferdinandovcu i dali se u potragu za mjestom u kojem će hrvatski ratni junak moći mirno nastaviti živjeti, unatoč teškoj zdravstvenoj situaciji koju opisuje, kaže supruga Tereza, čak 16 dijagnoza. Nitko ni ne sumnja da su one posljedica rata, pa čak i premlaćivanja koje je doživio nakon pada Vukovara. – Obišli smo preko 200 mjesta od Splita do Zadra, jer je samo taj kraj dolazio u obzir za život. Sad smo sretni i mirni u naših 32 kvadrata koje smo kupili nakon prodaje imanja u Ferdinandovcu. Ovdje nam u Novigradu klima odgovara jer se miješa utjecaj Velebita i mora, kazivala je supruga Tereza.

Luka Mitrović predložio je Dedakoviću snimanje novog serijala svjedočenja o danima obrane Vukovara, što on nije u startu odbio. Još je jednom u starom ratniku zaiskrila želja za istinom o najtežim i najslavnijim, ali i najtajanstvenijim događajima obrane Hrvatske u 1991., želja da se istina o žrtvi Vukovara preda budućim generacijama na čuvanje.