Sretan im Božić

Prosvjetarima dodaci na plaću tek početkom siječnja

Ljerka Bratonja Martinović

Ministar Željko Jovanović jučer je odbio komentirati problem s isplatom plaća



ZAGREB Pod prijetnjom kaznenom prijavom i sudskim tužbama, školski sindikati zatražili su jučer od ministra Željka Jovanovića da opozove odluku o neisplati troškova prijevoza i prekovremenog rada i odmah isplati ono što im po Kolektivnom ugovoru pripada. Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec zaprijetio je da će osim pokretanja tužbi podnijeti i kaznenu prijavu DORH-u zbog kaznenog djela neisplate dijela plaće.


– Upozoravam vas kako je za kazneno djelo neisplate plaće predviđena zatvorska kazna do tri godine, zaprijetio je Mihalinec. Pokretanje sudskih tužbi najavio je i Vladimir Milošević, predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja (SHU).


– Ovo je sramota vašeg ministarstva, kršenje kolektivnog ugovora, ponižavanje svih zaposlenika u sustavu koji se sad pitaju kako otići na posao. Neće biti uštede, ministre, kad učiteljima platite kamate na sve što im dugujete, upozorio je Milošević.




Sindikat Preporod pozvao je pak premijera Milanovića da novac koji nedostaje za prijevoz učitelja i nastavnika isplati iz proračunske pričuve. Ne učini li to, nastat će pravi kaos na kraju polugodišta, jer će prosvjetari umjesto u učionicama biti na ulicama, upozorio je predsjednik Preporoda Željko Stipić.


Ministar Jovanović jučer je odbio komentirati problem s isplatom plaća. Priopćenjem je poručio kako je »u svjetlu negativnih makroekonomskih kretanja«, rebalansom proračuna omogućena isplata prosvjetarskih plaća u prosincu.


– Budući da nismo u mogućnosti pokriti sve troškove, isplata navedenih rashoda odgođena je za 20 dana, što znači da će svim zaposlenicima biti isplaćeni u prvom tjednu siječnja, poručuju iz MZOS-a. Naknadu za prijevoz, ističu, neće primiti ni zaposleni u ministarstvu, agencijama, visokim učilištima, institutima, a prekovremeni im se rad »već odavno ne isplaćuje«. Dodaju i da su 23 milijuna kuna, koliko stoji mjesečni trošak naknade za prijevoz, odlučili isplatiti za darove za djecu.